fbpx

Baktériumok: ez a támogatás több, mint támogatás

Írta: Kohout Zoltán - 2023 január 30.

Készül a lista a felhasználható készítményekről, és érdemes is figyelni a hatóság közleményeit! Nem véletlenül övezi hatalmas várakozás az új KAP keretében meghirdetett Agro-Ökológiai Programot, amelynek lényege, hogy a talaj- vagy növénykondicionáló, vagy mikrobiológiai készítményeket kell alkalmazni mind a szántóföldeken, mind az ültetvényeken.

Fontos belépni!

Tavaly ősz óta már köztudott, hogy nemcsak könnyen teljesíthető, hanem kétségkívül nagyon hasznos technológiai eljárásért igen komoly támogatáshoz juthatnak a gazdák 2023-tól, éves rendszerben, önkéntes vállalás fejében. Az idei évtől bevezetett Agro-Ökológiai Program (AÖP), a zöldítéshez és az AKG-hoz hasonlóan, önkéntes vállalásokon alapul, de fontos tudni, hogy aki nem lép be az AÖP-be, az lemond a közvetlen támogatások egy részéről.

Az AGROmashEXPO csütörtöki, a Gabonatermesztők Országos Szövetsége (GOSZ) által rendezett kerekasztal-beszélgetésen az is elhangzott, hogy hiba lenne az AÖP-t csak támogatási lehetőségként tekinteni. A szakemberek szerint ugyanis halaszthatatlan a magyarországi termőtalajok állapotának, tápanyag-szolgáltató és stressztűrő képességének javítása.

80 euró hektáronként az amúgy is jó gyakorlatért

Az AÖP előnye, hogy a fejében előírt helyes gyakorlatokból, technológiai elemekből a szántón legalább 50%-án mikrobiológiai készítményeket kell bevetni vetés előtt vagy azzal egy menetben kijuttatva, illetve szármaradványokra kijuttatva, majd azokat a talajba keverve. Választható ugyancsak a szántóterületek legalább 50%-án növénykondicionálók alkalmazása. Ugyanez az ültetvényeken úgy alakul, hogy a terület legalább 50%-án mikrobiológiai készítményeket kell alkalmazni talajoltásként vagy állománykezelésként. Továbbá az ültetvényterület legalább felén talajkondicionáló vagy növénykondicionáló készítményeket kell kijuttatni.

A támogatás összege becslések szerint hektáronként 80 euró lesz az évente

A szakemberek ugyanakkor arra intik a gazdákat, hogy alaposan nézzenek utána, kitől, milyen készítményt vásárolnak. A megbízható termékválasztást fogja segíteni az IH által kiadott lista, amely várhatóan az év első negyedében megjelenik.