A kívülről érkező, olcsó termék rontja a versenyképességet

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 16.

A legszigorúbb előírásoknak az európai gazdáknak kell megfelelniük, ezt pedig a termékek ára is visszatükrözi. A harmadik országokból érkező, gyakran nagyobb környezeti terhelés árán előállított, olcsó termékek rontják a közösségi előírásokat betartó európai, így a hazai gazdák versenyképességét.

Mezőgazdasági gépkapcsolat munka közben
Az európai gazdáknak kell messze a legszigorúbb előírásoknak megfelelniük (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Az európai gazdáktól megkövetelt szigorú előírásokat ki kell terjeszteni a harmadik országokból importált mezőgazdasági termékekre

Nagy István agrárminiszter a Mezőgazdasági és Halászati Tanács június 13-i ülésén, Luxemburgban felhívta a figyelmet, hogy a nem egységes követelményrendszer hátrányt teremt az unión belül termelőknek.

Az európai gazdáknak kell messze a legszigorúbb előírásoknak megfelelniük, amely a termékek árában is megmutatkozik. A harmadik országokból érkező, sokkal nagyobb környezeti terhelés árán előállított, sok esetben olcsó termékek jelentősen rontják az európai, így a magyar gazdák versenyképességét.

Ezért az uniós egészségügyi és környezetvédelmi termelési előírásokat ki kell terjeszteni a harmadik országokból importált mezőgazdasági termékekre. E nélkül ugyanis félő, hogy a Zöld Megállapodás végrehajtása miatt, az Európában bekövetkező terméscsökkenést a harmadik országokból érkező olyan import termékek fogják pótolni, amelyeket jóval kevésbé fenntarthatóan és jóval nagyobb ökológiai lábnyomot hagyva állítottak elő.

A világ többi része nélkül az EU egyedül nem lehet sikeres a globális környezeti kihívások kezelésében

A klímaváltozás elleni küzdelem, a biológiai sokféleség védelme és a szennyezések visszaszorítása globális ügy, így egyértelmű, hogy ezeket a kihívásokat hatékonyan csak globális szinten lehetséges kezelni. Ezért nem elegendő pusztán az Európai Unió mezőgazdaságát fenntarthatóbbá tenni, hanem a harmadik országoknak is ki kell venniük a részüket a közös erőfeszítésekből.

Nagy István arra kérte az Európai Bizottságot, hogy az EU nevében megkötésre kerülő szabadkereskedelmi megállapodások tárgyalásai során legyen tekintettel az európai gazdák versenyképességére és a globális kihívások kezelésére.

Forrás: AM/Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc