Bezárás

Majd egymillió hektárnyi szántó az ökológiai gazdálkodásba

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 03.

940 ezer hektár szántóföld érintett az Agrár-környezetgazdálkodási kifizetés és az Ökológiai gazdálkodásra történő áttérés, ökológiai gazdálkodás fenntartása elnevezésű felhívások kapcsán. Az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkárának tájékoztatása szerint összesen 1,2 millió hektárnyi földterület került be a programba, ennek zöme szántó.

Feldman Zsolt
Feldman Zsolt, az Agrárminisztérium mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára beszédet mond a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) Szántóföldi Napok és Agrárgépshow megnyitóján (Fotó: MTI/Máthé Zoltán)

Feldman Zsolt a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-Mezőfalva megnyitóján

1,2 millió hektárnyi földterületen vállalták a gazdák, hogy a környezet állapotát megőrzik és javítják, a környezeti terhelést csökkentik a biodiverzitás megőrzése és a klímaváltozás elleni küzdelem céljainak elérése érdekében.

A felhívásban megfogalmazott cél szellemében támogatást adnak hétezer helyspecifikus, precíziós gazdálkodásra alkalmas erő- és munkagép vásárlására, amellyel az érintettek versenyképességét és a fenntarthatóságot segítik.

Az előttünk álló támogatási rendszer esélyt ad arra, hogy minden gazdálkodó egyfajta alkalmazkodási stratégiát alkosson a maga számára, amivel optimalizálni lehet az üzemanyagok, növényvédőszerek és az energia felhasználását.

Ezzel párhuzamosan egy másik stratégiát is fel kell állítani: a klímaváltozáshoz való alkalmazkodásét. Ennek hiányában saját termelési eredményeik már középtávon leromlanak. A stratégia alappillérei többek között a vízvisszatartás, a talajélet biztosítása, a fajtahasználat és az erózióvédelem, hogy a termőföld, a víz és a levegő hosszútávon biztonságban legyen.

Jakab István, az Országgyűlés alelnöke, a Magyar Gazdakörök és Gazdaszövetkezetek Szövetsége (MAGOSZ) elnöke

A vízgazdálkodással kapcsolatban kifejtette, ez az alapja a következő időszakban annak, hogy a gazdák maximálisan kihasználhassák erőforrásaikat.

Amennyiben a felszíni vizek megfogását és hasznosítását megvalósítják, akkor az agrárkibocsátást nagyon jelentős mértékben meg tudják növelni, amennyiben nem, akkor komoly veszteségeket szenvednek el rövid időn belül.

Győrffy Balázs, a Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) elnöke

Kiemelte, hogy az innováció akkor ér valamit, ha a gyakorlatban is megjelenik, és ahhoz, hogy bekerüljön a gyakorlatba, az újításokat meg kell ismerni.

Az élelmiszergazdálkodás egyre inkább felértékelődik, az egyre növekvő igények azonban innováció nélkül nem teljesíthetők.

Növény és talajvizsgálat
Növény és talajvizsgálat Mezőfalván (Fotó: Horizont Média)

Harsányi Zsolt, a Mezőgazdasági Eszköz- és Gépforgalmazók Országos Szövetsége (MEGFOSZ) elnöke

Hangsúlyozta, hogy rossz géppel, hiányos ismeretekkel, kis kapacitással nem lehet a földeken jó munkát végezni és ezek megléte egy teljes termelési ciklusra rányomja a bélyegét.

Folyamatos korszerűsítéssel lehet a legjobban hatni a terméseredményekre, ebben próbálnak segítséget nyújtani a NAK Szántóföldi Napok és AgrárgépShow-val.

A kétnapos rendezvény

Az idén az esemény fókuszában az innováció áll, ennek megfelelően széles körű gép- és inputanyag-bemutatóval készültek a szervezők, a látogatók közelről nézhetik meg az ültetvényeken fejlődő korszerű növényfajtákat, új öntözési technikákat és gépeket, továbbá a gazdálkodáshoz nélkülözhetetlen szakmai, pályázati, továbbképzési információkat gyűjthetnek a NAK szakértőitől.

A rendezvényen bemutatkoznak a legújabb nemesítési és kutatási eredmények, nagy és biztonságos termést ígérő fajták, hibridek, továbbá a munkaeszközöket, gépeket, gépkapcsolatokat hétköznapi, szántóföldi körülmények között is megtekinthetik a résztvevők.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc