fbpx

Kellenek a fiatalok a mezőgazdaságba, támogatás a képzésnek

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 04.

Cél, hogy a pályaválasztás előtt álló tanulók minél többen az agrárszakképzést válasszák, tudásuk pedig naprakész, korszerű legyen, mellyel versenyképesek lehetnek az ágazatban. Ennek érdekében közel hárommilliárd forintot kapnak fejlesztések megvalósítására az agrárszakképzési centrumok – mondta az agrárminiszter.

Munkagép irányítása
A családi gazdálkodásra építő magyar modell gyakorlatias, jól képzett szakembereket igényel (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Agrárgazdasági képzések és felkészítő tréningek program projektzáró rendezvénye

„Ahhoz, hogy a szakképzésről olyan képet tudjunk felmutatni a gyerekeink számára, amely vonzóvá teszi a szakmát, befektetések szükségesek” – jelentette ki Nagy István, a tárcavezető.

A gyerekeket a szakma felé kell terelni, számukra jövőképet mutatni, mert mit sem ér a technológia, ha nincs aki ezeket üzemeltesse, érvel a miniszter a fejlesztések mellett.

Óriási felelősség a szakképzés fejlesztése, hiszen a családi gazdálkodásra építő magyar modell gyakorlatias, jól képzett, középfokú végzettségű szakembereket igényel. Nagy István kifejtette, hogy a nagy értékű gépek, a precíziós technológia és az ebből származó rengeteg adat nem használható, ha nincs szaktudás ezeket üzemeltetni, ha nincs értő ember, aki ezeket az adatokat feldolgozza és meghozza a legjobb gazdálkodási vagy művelési döntéseket.

A fő stratégiai cél az állattenyésztés és az élelmiszeripar

A szaktárca az elmúlt két évben 1570 milliárd forintnyi fejlesztésről döntött, a fő stratégiai cél az állattenyésztés, az élelmiszeripar és annak megújulásának támogatása volt.

A Vidékfejlesztési Programon keresztül az állattenyésztési ágazatot tekintve több mint 500 milliárd forint fejlesztési igény érkezett be a szaktárcához, ami 2700 családi gazdaság gép- és eszközfejlesztését tette lehetővé, a gyümölcstermesztési beruházásokra, valamint az alapanyag-feldolgozásra pedig 160 milliárd forintos forrás hasznosul.

Élelmiszeripari fejlesztésekre 750 milliárdos keretet biztosítanak, az első támogatói döntések már megszülettek ebben a körben.

Az agrárkörnyezet- és ökológiai gazdálkodási fejlesztésekre 1,7 millió hektáron jelentkeztek a gazdák, számukra megháromszorozott forráskeret áll rendelkezésre. A mezőgazdasági kisüzemek támogatására eddig 15 ezer családi gazdaság nyújtott be kérelmet, amire hatalmas, 82 milliárd forintnyi forrásigény érkezett be a szaktárcához.

Komoly fejlesztések a képzésnek

„Nagy terveink vannak az agrárszakképzési centrumokkal és az agrár-felsőoktatási intézményekkel még az idei évben, a közös munkának eredményeként komoly fejlesztésekben tudunk együtt gondolkodni” – Papp Zsolt György, az Agrárminisztérium (AM) helyettes államtitkára.

2023-tól megváltozó támogatási rendszerben több mint 2800 milliárd forint az a támogatási összeg, amelyet csak a beruházásokra fordítanak majd a magyar agráriumban.

A 2019-ben indult, több mint egymilliárd forint értékű Agrárgazdasági képzések és felkészítő tréningek című program során több mint száz képzést indítottak a projektben résztvevő Északi és Alföldi Agrárszakképzési Centrum diákjai számára.

Forrás: MTI
Összeállította: Barna Ferenc