fbpx

Vissza nem térítendő támogatás összege ötezer euró

Írta: Barna Ferenc - 2023 január 31.

Ismét pályázható kompenzációs támogatás az európai uniós és a nemzeti minőségrendszerekhez történő csatlakozáshoz. Feltétel, hogy az agrártermelő legfeljebb öt éve legyen benne a rendszerben, vagy most akarjon csatlakozni.

Szentesi paprika
Uniós oltalom alatt álló termék (fotó: Horizont Média/Kristóf Imre)

A termék magasabb minőséget képvisel

A felhívás keretében azok a mezőgazdasági termelők támogatottak, akik termékeiket a különböző minőségrendszerek előírásainak megfelelően állítják elő és legfeljebb 5 éve részt vesznek az adott rendszerben, vagy most kívánnak csatlakozni valamely minőségrendszerhez.

Az egyes minőségrendszernek megfelelő termékek magasabb minőséget képviselnek, mint a jogszabályok által támasztott minimum követelményeknek megfelelő más, hasonló termékek, az ebből fakadó többletkiadást hivatott kompenzálni a felhívás által nyújtott támogatás.

Oltalomra jogosult földrajzi árujelzők

Ilyen minőségrendszerek közé tartoznak az Európai Bizottság elektronikus nyilvántartásában bejegyzett, oltalom alatt álló elnevezések, így a mezőgazdasági termékek és élelmiszerek, szeszesitalok és borok földrajzi árujelzői. A teljesség igénye nélkül ilyen például a Hajós-Baja vagy Csopak bor; a Szentesi paprika; az Alföldi kamillavirágzat; a Kecskeméti barackpálinka. Hasonló szisztémában működnek a hagyományos különleges termékek, ezen kívül pedig a nemzeti minőség- (Kiváló Minőségű Élelmiszer) és a különböző önkéntes mezőgazdasági-termék tanúsító rendszerek.

Az oltalomra jogosult földrajzi árujelzők aktuális listája az Agrárminisztérium által fenntartott tematikus oldalon érhető el.

Az ökológiai termelésben részt vevők is igényelhetik a támogatást

A tavalyi évben, azonos névvel lezárult felhíváshoz képest újdonság, hogy immár az ökológiai termelésben részt vevők is benyújthatnak támogatási kérelmet.

Az igényelhető, vissza nem térítendő támogatás teljes összege termelőnként maximum 5000 eurónak megfelelő forintösszeg lehet 5 éves időtartamra.

Az első kifizetési kérelmet a támogatási kérelem benyújtásával azonos év december 31. napjáig, a további kifizetési kérelmeket az adott támogatási év december 31. napjáig lehet benyújtani a MÁK elektronikus felületén.

A Vidékfejlesztési Program keretéből meghirdetett pályázat beadására 2023. március 1. és 2023. augusztus 31. között van lehetőség, a kérelmet kizárólag elektronikus úton lehet benyújtani. A pontos részletek, további információk a pályázati portálon megtalálhatóak.

További, pályázatokkal kapcsolatos híreket találnak portálunk tematikus rovatában.

Forrás: AM Sajtóiroda