fbpx

A májusi eső kedvezett az agráriumnak, lesz termés

Írta: Barna Ferenc - 2023 május 28.

A Pireneusi-félsziget és az olaszországi, katasztrófasújtott területek kivételével, kedvezőek a terméskilátások Európában. Itthon a májusi eső aranyat ért, de a kórokozók és a gyomok is elszaporodtak – derül ki az Országos Meteorológiai Szolgálat globális agrometeorológiai elemzéséből.

A mezőgazdaság mindenhol.
Itthon jót tett a májusi eső a mezőgazdaságnak, az olaszoknál túl sok volt, a spanyoloknál pedig kevés (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

Olaszország – az árvíz miatt oda a gabona

Áprilisban Olaszország északnyugati területein megszűnt az aszály. Májusban azonban az átlagosnál jóval csapadékosabb időszak következett, helyenként a sokéves átlag duplája is lehullott, főleg az ország északkeleti és déli részén.

Emilia-Romagna tartományban extrém mennyiségű csapadék esett május elején, ami súlyos árvizekhez vezetett, mely elöntötte a gabonatáblákat, így tönkrementek a búza- és árpavetések jelentős része.

Milyen lesz a napraforgó Európában?

Romániában és Bulgáriában, az Európai Unió fő napraforgó-termelő országaiban az állományok viszonylag jó állapotban vannak, a talajnedvesség kedvező, de fennáll a kockázata annak, hogy a virágzási időszakra már aszályos lesz az időjárás.

Spanyolországban rendkívül nehéz volt a vetés a tartós aszály miatt, az eredetileg tervezett vetésterület jelentős részén nem tudták elvetni a napraforgót, az állományokat pedig a víztározók alacsony szintje miatt nem öntözik, így a terméskilátások is nagyon gyengék.

Franciaországban és Németországban az állományok jó állapotban vannak, de Görögországban a napraforgó-termelést nagyon sokan befejezték, ugyanis nem éri meg ezzel a növénnyel foglalkozni, mert a költségek magasabbak a hozamnál.

Ukrajnában pedig késett a napraforgó vetése az előző évhez képest a gyakori áprilisi csapadék és a háború okozta logisztikai és egyéb problémák miatt.

Gyümölcsös, eső
A szabadföldi kertészetekbe, ültetvényekbe is kellett a csapadék (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

A fokozódó aszály miatt vannak gondok

A műholdas mérések alapján a természetes és a kultúrnövényzet nincs jó állapotban többek között Spanyolországban, Argentínában, Marokkó térségében, Közép-Ázsiában, de az Egyesült Államok középső vidékein sem. Itt a szárazsággal küzdő Kansas államban – mely a legnagyobb őszi búzatermelő vidék –, magas arányú (68 százalék) a gyenge vagy nagyon gyenge állapotban lévő területek.

Kínában az elmúlt évekhez hasonlóan az idén is rekordmennyiségű termést várnak búzából, ami a becslések szerint eléri a 140 millió tonnát.

A fokozódó aszály miatt tovább csökkentették a szakemberek a spanyol és portugál termés-előrejelzéseket a nyári növényekre, sőt az aszály miatt valószínűleg a termőterület is zsugorodik.

Itthon melegebbre és szárazabbra fordult az időjárás

Magyarországon az utóbbi napokra jellemző, záporokkal tarkított kora nyárias idő nemcsak a növények fejlődéséhez teremt kedvező körülményeket, de a gyomok és kórokozók is elszaporodásához is, ezért oda itt az ideje a növényvédelemnek, a mechanikai gyomirtásnak.

Az elmúlt 30 nap csapadékösszege többfelé 20-60 milliméterrel is meghaladta az ilyenkor szokásos értékeket, de az átlagnál kevesebb esett a Felső-Tisza vidékén és Szolnok térségében. A talajok felszín közeli része a legtöbb helyen sokat szikkadt az egy héttel ezelőtti állapotokhoz képest, a nagyobb felhőszakadások által érintett területeken azonban foltokban áll a víz a földeken.

A hőmérséklet a csapadékos idő elmúltával hirtelen emelkedett, péntektől már 20, majd szombattól 25 Celsius-fok fölött alakultak a maximum értékek.

Eső és szivárvány
Kettőség jellemezte a májusi időjárást (fotó: Dobóváriné Horváth Aranka)

Az őszi vetések jó állapotban vannak

Országszerte kellő nedvesség áll rendelkezésre a talajban az őszi vetésű gabonák fejlődéséhez, helyenként több is esett az optimális mennyiségnél. A hőmérséklet is megfelelő, ugyanakkor a sűrű állományokban a múlt heti tartós levélnedvesség miatt a kórokozók is gyorsan szaporodtak.

A kukorica és a napraforgó számára a lehullott csapadék aranyat ért, gyorsan fejlődnek a kis növények, de a meleg hatására erős gyomosodás is kezdődött. A tavaszi munkák jól haladtak, gyakorlatilag utolérte magát a mezőgazdaság.

A legfrissebb, május elejére vonatkozó vegetációs index (a felszín „zöldességét” mutató érték) országszerte magasabb a sokéves átlagnál, kivéve a középhegységek erdeiben, ahol az áprilisi hűvösebb idő miatt még mindig lemaradásban van a vegetáció.

A folytatásban nagyrészt napos, kora nyári időre van kilátás

Helyenként továbbra is előfordulhat zápor, zivatar. A legtöbb helyen tovább szárad a talajok felszín közeli része, ez alól a délkeleti országrész lehet kivétel.

A hőmérséklet nem változik számottevően, hajnalonként többnyire 10 és 15 fok közé hűl a levegő, napközben pedig 23-28 fok valószínű. Igen erős lesz az UV-sugárzás, a szabadban dolgozóknak fokozottan védekezni kell a káros sugarak ellen.

Forrás: OMSZ