fbpx

Korlátozzák a mezőgazdasági öntözést a szárazság miatt

Írta: Barna Ferenc - 2023 május 14.

A történelmi szárazság miatt a legmagasabb szintű riasztást léptették életbe, és újabb vízkorlátozási intézkedéseket hoztak a dél-franciaországi Pyrénées-Orientales megyében a hét közepén.

Talaj, szárazság
A korlátozott öntözés miatt gyorsan kiszárad a nem takart talaj (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A területen 60-65 százalékos csapadékhiány van

A spanyol után a francia gazdaságot is nehéz helyzetbe hozza Dél-Európát sújtó aszály. Pireneusoktól a Földközi-tenger partjáig terjedő területen korlátozzák a hatóságok a mezőgazdasági öntözést, betiltották a kerti medencék feltöltését és a gyógyfürdők használatát, ugyanis a folyók, a duzzasztógátak és a felszín alatti vízkészletek veszélyesen alacsony szinten vannak.

Eddig csak fokozott riasztás volt érvényben a szárazság által leginkább sújtott francia megyében, ahol a csapadékhiány az elmúlt 12 hónapban rendkívüli volt (60-65 százalékos) a hatóságok szerint.

A korlátozások egyelőre június 13-ig vannak hatályban

A bevezetett korlátozások értelmében a tengerparton a tusolókat lezárták, a vízhasználókat az igazságos elosztásra kérik a mezőgazdaságban, minden egyéb gazdasági tevékenységben és a háztartási vízhasználatban. A konyhakertek és a zöld területek öntözése, továbbá a kerti medencék feltöltése tilos.

A golfpályákon este 8 óra és hajnali 2 óra között engedélyezett az öntözés, de kizárólag a szennyvíz újrahasznosítási rendszeréből. Az autómosás csak azokon a töltőállomásokon engedélyezett, amelyek 70 százalékában újrahasznosított vizet használnak.

”Ez kevésbé rossz, mintha egyáltalán nem lenne víz, de az 50 százalékkal kevesebb vízzel történő öntözésnek lesznek következményei: a félelmeink megnőttek, és még csak a szezon elején tartunk” – mondta Bruno Vila, a gazdák megyei szövetségének elnöke. – „Realistának kell lenni, éghajlati csoda hiányában őszig nem térhetünk vissza (a megszokott rendbe), és gazdasági téren ez nem lesz könnyű.”

Öntözőberendezés
Itthon még működnek az öntözőrendszerek (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Fedezni foguk a termelési és bevételi veszteségeket – jelentette be az agrárminiszter

Marc Fesneau, az illetékes tárca vezetője a régióban tett látogatásán arról biztosította a gazdákat, hogy kártérítést kapnak a rendkívüli szárazság okozta károkért.

Három déli megyében (Bouches-du-Rhône, Gard, Var) már korábban bevezették a legmagasabb riasztási fokozatot, míg kilenc további megyében fokozott riasztás van érvényben a vízhasználatot illetően.

A hatóságok már április közepén figyelmeztették a rendkívüli szárazság fokozott veszélyére az egyes régiókat, miután a márciusi eső nem volt elégséges a felszín alatti vízkészletek feltöltéséhez, amelyek 75 százaléka alacsony vagy nagyon alacsony töltöttségi szinten van jelenleg.

Forrás: MTI