fbpx

Eddig romlott, idén javulhat az EU csirkehús-kereskedelme

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 03.

A folyamatos madárinfluenza-járványok és az import által támasztott növekvő verseny ellenére az erős uniós kereslet 2024-ben a csirkehús-termelést fogja ösztönözni.

Import és madárinfluenza

Bár az infláció továbbra is aggodalomra ad okot, a csirkehús-előállítás költségei általában alacsonyabbak más állati fehérjékéhez képest. Az EU csirkehúsimportja 2,3 százalékkal nőtt 2023-ban, 2024-ben pedig további növekedés várható. Az EU csirkehús exportja 2 százalékkal csökkent 2023-ban. A madárinfluenza miatti kereskedelmi korlátozások rontják az EU csirkehúsának alacsonyabb ár-versenyképességét a világ többi szállítójához képest. A kereskedelem azonban 2024-ben várhatóan stabilizálódik – áll az USDA még nem hivatalos jelentésében.

csibeetető

A kihívások ellenére nőhet

Az Európai Unió (EU) csirkehústermelése 2024-ben 0,4 százalékkal nő a 2023-as 1,65 százalékos növekedést követően. Bár a magas patogenitású madárinfluenza (HPAI) továbbra is fenyegeti a főbb uniós termelő országokat, és bár fokozódik a verseny a mennyiség és az import miatt, mégis, a csirkehús-termelés az erős belső keresletnek köszönhetően tovább növekszik. Az EU csirkehústermelése 2023-ban enyhén alacsonyabb energia- és takarmányárakból profitált, különösen Lengyelországban, amely a szektorban jelenleg vezető az EU-ban. Hollandiában és Belgiumban a környezetvédelmi előírások (nitrogén-kibocsátás) korlátozzák a termelés további bővítését. A francia csirkehús-termelés is csökkent 2023-ban, mivel a francia termelési költségek továbbra is viszonylag magasak.

Brazil, thai és ukrán import verseng Európáért

Az EU csirkehús-importja 2 százalékkal nőtt 2023-ban, és várhatóan további 3,5 százalékkal nő 2024-ben. A brazíl import 2023-ban stagnált, míg a brit import 20%-kal esett, mivel az EU szigorú egészségügyi ellenőrzéseket vezetett be a Brexit után. A thaiföldi behozatalnak megnövekedett Ukrajna versennyel kellett szembenéznie (ez utóbbi jelentősen megváltozhat, ha az EU korlátozza az Ukrajnából származó csirkehús behozatalát – írtuk meg nemrég ebben a cikkben). Míg az EU csirkehús-termelési költségei az alacsonyabb energia- és takarmányárak miatt stabilizálódtak, az olcsóbb ukrán csirkehús versenye továbbra is korlátozza az exportlehetőségeket. Tavaly az EU exportpiacai Afrikától a Közel-Keleten át mindenütt csökkentek, kivéve az Egyesült Királyságot, ami az EU-csirkehús legnagyobb piaca, és Dél-Afrikát. Az EU csirkehús exportja Ukrajnába 2023-ban 14%-kal csökkent, amiben Oroszország Ukrajna elleni agressziója is szerepet játszik a megszokott kereskedelmi láncok zavarai miatt. Mindemellett a madárinfluenza-járvány is hatással lesz az EU csirkehús-exportjára. Így az EU csirkehúsexportja várhatóan a 2023-as szinten marad.

Az EU csirkehús-termelése ugyanakkor számíthat a belpiaci kereslet élénkülésére is. A fogyasztás akár 1%-kal is nőhet, miután a fogyasztók szemében kedveltebb, jobban megfizethető, és konyhabarátabb a csirkehús.

Baromfihús-kereskedelem itthon

A KSH adatai alapján a hazai baromfihúsexport 2 százalékkal 200 ezer tonnára nőtt tavaly 2022-höz képes. A csirkehús kivitele 12 százalékkal 134 ezer tonnára emelkedett, de a pulykahúsé 33 százalékkal 18 ezer tonnára csökkent. A baromfihús legnagyobb célpiacai Románia (27 ezer tonna), Németország (20 ezer tonna), Bulgária (18 ezer tonna), Ausztria (17 ezer tonna) és Franciaország (15 ezer tonna) voltak. Mindezzel mérleg elég gyengén áll, mert a baromfihúsimport 7 százalékkal 80 ezer tonnára nőtt tavaly. A legtöbb baromfihús Lengyelországból (32 ezer tonna) és Romániából (20 ezer tonna) érkezett.