fbpx

Csökkentek a mezőgazdasági beruházások a tavalyi év végére

Írta: Kohout Zoltán - 2024 március 03.

Az országos átlagot is jelentősen alulmúlva a mezőgazdasági beruházások a tavalyi utolsó negyedévben 17%-kal csökkentek, közölte a KSH.

Visszafogták a teljesítményt

A beruházások volumene 2023 IV. negyedévében a megelőző év azonos időszakához viszonyítva 3%-kal csökkent, igaz, a III. negyedévhez képest – szezonálisan kiigazítva – 1,5%-kal nőtt. A beruházások általános visszaeséséhez a legtöbb nemzetgazdasági ág hozzájárult. A meghatározó súlyú feldolgozóipar, mezőgazdaság és ingatlanügyletek visszafogták, míg a közigazgatás és az energiaipar beruházásai növelték a nemzetgazdasági teljesítményt. 2023-ban összességében 8,5%-kal csökkent a beruházások volumene az egy évvel korábbihoz képest. A tárgyidőszakban tizenkilenc nemzetgazdasági ágból tizenkettőben csökkent a beruházási teljesítményérték.

A mezőgazdaság a legrosszabb teljesítményű ágazatok élén

A nemzetgazdasági beruházások volumene 8,5, ezen belül az építési beruházásoké 15%-kal csökkent, ugyanakkor a gép- és berendezésberuházásoké 1,6%-kal nőtt. Az év egészét tekintve öt nemzetgazdasági ág kivételével csökkentek a beruházások. A legjelentősebb beruházó ágak közül a teljesítményérték 32%-át realizáló feldolgozóiparban 4,5%-kal bővült, ezzel szemben a 20%-át képviselő ingatlanügyletek ágban 18%-kal visszaesett a beruházások volumene. A nemzetgazdasági beruházások 11%-át jelentő szállítás, raktározás területén 11%-kal csökkent a volumen. Ez a három nemzetgazdasági ág a beruházások értékének több mint hattizedét tette ki. A negyedik legnagyobb beruházó területnek számító kereskedelemben kisebb lett a volumen (-14%), ugyanakkor a közigazgatásé 4,5%-kal bővült. A hatodik legnagyobb részarányú mezőgazdaság – amit a tavalyi év második felében is egy sor kihívás terhelt – fejlesztései 17%-kal visszaestek – írja a KSH friss jelentése.