fbpx

Többlettámogatás a csemegekukoricára és a zöldborsóra

Írta: Barna Ferenc - 2023 március 11.

Versenyképes a csemegekukorica- és zöldborsó-termékpálya, hiszen a kapcsolódó termeléshez kötött támogatás éves forráskerete jelentősen, 11,1 millió euróról 15,6 millió euróra nő, így a hektáronkénti többlettámogatás elérheti a 326 eurót – mondta Feldman Zsolt az Agrárminisztérium a mezőgazdaságért és vidékfejlesztésért felelős államtitkára a debreceni szakmai konferencián.

Szakmai konferencia az egyetemen
Feldman Zsolt az Agrárminisztérium államtitkára a debreceni szakmai tanácskozáson felhívta a mezőgazdasági termelők figyelmét a fejlesztések jelentőségére (fotó: Vermes Tibor)

Az ipari zöldségkultúrák 2023-tól magasabb támogatási összeget kapnak

A Debreceni Egyetem Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Természettudományi Intézete, valamint a FruitVeB Magyar Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet és Terméktanács által rendezett eseményen a csemegekukorica- és a zöldborsó-termékpálya versenyképességének lehetőségeiről és az ágazat szabályozásáról tartott előadás az államtitkár. Hangsúlyozta, hogy az ipari zöldségkultúrák 2023-tól magasabb támogatási összeget kapnak a termeléshez kötött támogatási jogcím keretében, ezzel is jelezni szeretnék a komoly szaktudást, technológiai fegyelmet és odafigyelést igénylő növények termesztésének fontosságát.

A csemegekukorica és a zöldborsó termékpálya az a termelői és feldolgozói közösség, ahol leginkább egymásra utaltak a gazdaság szereplői, miután a termelők szinte kizárólag a hűtő- és konzervipar számára tudják értékesíteni a termékeik 90-95 százalékát.

A versenyképesség feltétele a feldolgozóipar korszerűsítése

A kormány az elmúlt években komoly hangsúlyt fektetett a feldolgozóipar korszerűsítésére, kapacitásbővítésére, és ez az irány az államtitkár szerint a következőkben is megmarad.

A termelők számára a feldolgozóipar erősítése a biztonságos értékesítés lehetőségét jelenti. Éppen ezért jelentős, és a gazdálkodók számára kulcskérdés, hogy 2027-ig több mint 1500 milliárd forintot fordít a szaktárca a mezőgazdasági és élelmiszeripari beruházások hatékonyságnövelést segítő támogatására. Ennek révén a gazdálkodók is új precíziós eszközöket vásárolhatnak, öntözésfejlesztési beruházásokat hajthatnak végre.

Feldman Zsolt arra biztatott mindenkit, hogy a meglévő nehézségek ellenére készüljenek 2027-ig tervekkel, hogy a beruházásaikat a támogatások segítségével meg tudják valósítani.

Kukorica
A csemegekukorica és a zöldborsó termékpálya az a termelői és feldolgozói közösség, ahol leginkább egymásra utaltak a gazdaság szereplői (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A termeléshez kötött támogatásoknak összhangban kell lenniük a víz keretirányelvvel

Még jelenleg is nyitott az öntözési közösségek számára biztosított felhívás, amelyre június 30-ig lehet pályázni. Az öntözés kapcsán Feldman Zsolt felhívta a mezőgazdaságban érdekeltek figyelmet arra, hogy az új uniós ciklusban a termeléshez kötött támogatásoknak összhangban kell lenniük a víz keretirányelvvel, amit a hatóságok kötelezően ellenőriznek majd. A támogatásnak ugyan nem feltétele, hogy az adott területet öntözzék, de ezt az egységes kérelembeadáskor jelezni kell.

Az államtitkár kitért a magas hozzáadott értékű termékpálya ígéretes jövőjére is. Rámutatott arra is, hogy támogatott az erőforrás-optimalizálás, a hatékonyabb termelést segítő beruházások megvalósítása.

Forrás: AM/Sajtóközlemény