fbpx

Továbbra is kiemelt terület az öntözés és a vízgazdálkodás

Írta: Barna Ferenc - 2022 október 22.

Kiemelt területként kezeli az Agrárminisztérium az öntözés- ás a vízgazdálkodás fejlesztését, ezért a Vidékfejlesztési Program keretében meghirdetett „A mezőgazdasági vízgazdálkodási ágazat fejlesztése” és „Az öntözési közösségek együttműködésének támogatása” című pályázati felhívások meghosszabbított határidővel ketyegnek tovább.

Öntözés
A felhívásokban támogatott szinte minden öntözéshez kapcsolódó tevékenység (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A beruházásokat támogató kiírás átfogóan biztosít fejlesztési forrást

A felhívásokban támogatott minden öntözéshez kapcsolódó tevékenység, így többek között tározóterek, új vízkivételei művek kialakításához, új öntözőgépek és csővezetékek telepítéséhez és az elavult öntözőrendszerek elemeinek cseréjéhez. A gazdák ráadásul a mostani, a hosszabbítással egybekötött, módosításnak köszönhetően immár a csatornák kotrásához, karbantartásához szükséges gépek, például önjáró kotrógépek beszerzéséhez is igényelhetnek támogatást.

A rendelkezésre álló vízkészlet hatékony felhasználása érdekében a termelők öntözési közösségekbe szerveződése szintén támogatott. Az öntözési közösségek együttműködésére kiírt, szintén meghosszabbított felhívás keretében a meglévő, közös érdekeltségű öntözőtelepek közös üzemeltetésére és az új öntözési beruházások előkészítésére lehet pályázni.

A hosszabbítás alapján a kérelmeket 2023. június 30-ig lehet benyújtani

A két kiírás kapcsán már csaknem 50 milliárd forint támogatást kaptak a gazdák, a KAP Stratégiai Terv keretei között pedig 2022 után további 70 milliárd forintot terveznek erre a célra fordítani.

A szaktárca és a kormány célja, hogy az öntözött területek nagysága a következő években folyamatosan és jelentősen emelkedjen, hiszen, amint az idei, súlyos aszályhelyzettel érintett évben különösen megmutatkozott, biztonságos termelést alapvetően csak öntözéses körülmények között lehet folytatni.

A felhívások részletei megtalálhatóak a pályázatokkal foglalkozó kormányzati portálon:

További, támogatásokkal foglalkozó híreket olvashat honlapunkon.

Forrás: AM/Sajtóközlemény