fbpx

Száraz, fagyos idő nélkül már nem sokáig húzzák a vetések

Írta: Kohout Zoltán - 2024 január 08.

Az idei, szokatlanul esős és meleg idő egy darabig kedvezett az őszi vetésű növényeknek. November óta már nem – és ha most a jövő hétre várt fagy nem jön be, akkor bajban lesznek a víz borította termőföldek.

A szokásos átlag kétszerese

Miután november-decemberben rendületlenül esett, és a szokásosnál melegebb is volt, a belvízborítású területek nagysága számottevően nem csökkent. A karácsony óta jellemző 4-5 fok fölötti napi középhőmérsékletek mellett az őszi vetésekben már károk keletkeznek – erősíti meg az Országos Meteorológiai Szolgálat agrometeorológiai jelentése. Van, ahol a szokásos éves átlag kétszerese hullott le eső, hó formájában, így a talajok felső egy méteres rétege továbbra is telített, vagy telítettség közeli állapotban van, a még mélyebb rétegekbe is jut a vízből, ami a következő évre kedvező kilátást jelent. Az viszont a jelenben okoz komoly problémát, hogy a belvízzel elöntött területek nagysága azonban tovább nőtt. Az országban nagy területeken, de főleg az Alföldön és a Kisalföldön vannak több, mint egy hónapja belvízfoltok, a tartós vízborítást pedig nem szeretik az őszi vetések.

Megmentő hideg

Az őszi vetések későbbi kilátásai most azon múlik, hogy a jövő héten várható hideg, száraz idő éppen időben érkezik-e a nagyobb károk elkerüléséhez. A hétvégén mediterrán ciklon érkezik, szombaton eshet, aztán enyhül a csapadékhajlam, illetve eső helyett ónos eső, hó hullhat. Szombaton és vasárnap reggel is fagypont fölötti értékek lesznek jellemzőek, de aztán erős, viharos északi, északkeleti szél kíséretében jelentős lehűlés kezdődik. Hétfőtől éjszakánként egyre többfelé -10 fok közelébe, a hét közepétől az alá hűl a levegő, és napközben sem emelkedik fagypont fölé a hőmérséklet.

forrás: OMSZ