fbpx

Ha így megy tovább, fele annyi termőföld is elég lesz

Írta: Kohout Zoltán - 2021 október 25.

Legyinthetünk rá, hogy csak hóbort, de a húsmentes termékek pár év felboríthatják a mai mezőgazdaság alapvető értékrendjét, termékláncait is. Csirkementes csirkeszendvics után jön a húsmentes rák, mindenmentes tojás – és lassan termőföld sem kell ezekhez…

 

Kevesebb talaj, kevesebb víz, kevesebb CO2

Vegánalapú, azaz teljesen állatialapanyag-mentes menüt vezet be a Burger King. A gyorséttermi óriás hangzatos elnevezést talált: Impossible Nuggets – azaz Lehetetlen/Hihetetlen Falatok, ami kívül aranybarna, ropogós panírozást kap, belül omlós és szaftos lesz. A(z igazi) vegánok persze aligha fogják enni, mert bár szója- és napraforgóolajból készül, de ugyanabban az olajban sütik, mint a hús- és sajttermékeket. A Burger King egyik területi vezetője izgatott várja a fogyasztók visszajelzéseit, de nemcsak gasztronómiai érvekkel ajánlja a terméket. A „Lehetetlen Falatok” előállításához fele annyi termőföld és 43 százalékkal kevesebb víz kell, mint amennyi a hamburgeresekben szokásos húspogácsákhoz, továbbá 36 százalékkal kevesebb az üvegházhatású gázok kibocsátása is e terméknél. A vakon kóstolók 74 százalékának egyébként jobban is ízlett a vegapogácsa.

 

szarvasmarha
Szarvasmarhacsorda Észak-Magyarországon. 2030-ra nosztalgikussá válhat a tájkép…

 

Hús, tojás, rák helyett…

Nem a Burger King az első a húsmentes húsok korszakában. A KFC csirkementes csirkeburgert dobott piacra nemrég: a Zero Chicken Burgert ugyancsak növényi alapú, továbbá 11 gyógynövényből és fűszerből álló titkos recept igyekszik vonzóvá tenni a vevők ínyének. A Nestlé pedig a tojás és a garnélarák növényi alapú helyettesítőit tervezi piacra dobni. A tojáshelyettesítő szójafehérjét és omega-3 zsírsavakat tartalmaz, és rántható vagy fritőzben sütik összetevőjeként használható. A cég szerint a piac is díjazza az ilyen termékeket: kétszámjegyű értékesítési növekedést mutatnak.

 

Takarmánynövény helyett klímavédő erdő?

Az ilyen piaci növekedés és a környezetvédelem elvárásai miatt a trendet már nem intézhetjük el annyival, hogy néhány hóbortos ínyenc bele-belkóstol majd a húsmentes termékekbe, és azzal vége. Nemrég megírtuk, hogy az egyik globális trendkutató cég szerint 2030-ra megfordul, megrendül a húsipar mai pozíciója. A modern, olcsó termékalternatívák felforgatják az árakat, a szarvasmarha-tenyésztési, a tejipari ágazatban, így a szegmens összeomlása hamar bekövetkezhet. A nagy állattartók jövedelmezősége megrendül, miután a modern, húsmentes élelmiszerek költsége legalább 50-80%-kal alacsonyabb lesz, mint az állati termékeké. Ugyanígy csökken a takarmányozáshoz szükséges növények mennyisége. Ugyanazt jósolják, amit a Burger King is sugall: csak az USA-ban az évi 155 millió tonnás takarmánynövény-mennyiség (2018) 20 millióra zuhanhat. Ebből fakadhat majd a termőföldek értékének 40-80 százalékos zuhanása – ha csak nem kap hatalmas lendületet és anyagi támogatást a klímavédelmi célú erdőtelepítés. Persze vannak olyan vélemények is, amik szerint egyelőre indokolatlan a takarmánytermelők félelme.