fbpx

Gyorsan és olcsón dolgozik a Kelly láncos tárcsája

Írta: Kristóf Imre - 2023 július 14. -Hirdetés

A KabAgro Kft. működés közben mutatta be Mezőfalván a Kelly láncos tárcsát. A hazánkban még különlegesnek számító eszköz használatáról Bojtos Zoltán, a KabAgro Kft. területi képviselője adott tájékoztatást stábunknak.

Mire használható ez a különleges eszköz?

A Kelly cég láncos tárcsája hazánkban számít csak újdonságnak, Európában már 15 éve használják. A mostani bemutatón tarlóhántást, gyomirtást és magágy-előkészítést végeztünk vele egy menetben. Használható még takarónövényzet beforgatására, növényi és tarlómaradványok kezelésére, illetve minden olyan sekély talajművelő technológiára, amit ez idáig akár 2-3 menetben végeztek el a gazdák.

Bojtos Zoltán, a KabAgro Kft. területi képviselője
Bojtos Zoltán, a KabAgro Kft. területi képviselője

Milyen munkasebességgel lehet a gépet használni?

Az egyik nagy előnye ennek az eszköznek, hogy elég tempósan, 13-15 km-es munkasebességgel lehet vele dolgozni. A talaj felső 5 cm-es területét művelve, a gördülő elemeknek kicsi a visszatartó ereje, ezért nagyon alacsony a vonóerőigénye, és persze a fajlagos üzemanyag-felhasználás is jóval kevesebb, mint a hagyományos tarlóhántó eszközöknél. Vonóerőigénye méterenként 18 és 20 lóerő, fajlagos üzemanyag-felhasználása a munkaszélességtől függően 3 és 4,5 liter közötti.

Kelly láncos tárcsa, munkavégzés közben
Kelly láncos tárcsa, munkavégzés közben

Milyen karbantartási igénye van az eszköznek?

A munkagép felépítése olyan – robusztus szerkezetű váz, erős, pormentes csapágyazás –, hogy nagyon kevés kopóelemet tartalmaz, ezáltal garantált az eszköz hosszú élettartama. Karbantartási költsége minimális, az üzemeltetése is költségtakarékos. A gyári adatok szerint is nagyon soká, 17 ezer hektár munkavégzés után kell cserélni a tárcsákat, illetve a csapágyakat. Egy gazdálkodónak, aki már negyedik éve, több ezer hektáros gazdaságban használja szinte a teljes vegetációban, még nem kellett cserélnie semmit sem.

Kelly láncos tárcsa munkája 12 méteres munkaszélességben
Kelly láncos tárcsa munkája 12 méteres munkaszélességben

Önök forgalmazzák, de hol gyártják ezt az eszközt?

Az európai piacra Németországban gyártják 4, 6, 9, és 12 méteres munkaszélességben. Magyarországi forgalmazását cégünk látja el. A Kabagro Kft. 100%-ban magyar tulajdonban lévő cég, szegedi székhelyünkön a Kelly láncos tárcsán kívül egyéb más, a mezőgazdasághoz kapcsolódó eszközökkel és inputanyagokkal is foglalkozunk, valamint innen látjuk el alkatrésszel is a gazdálkodókat – összegezte Bojtos Zoltán, a KabAgro Kft. területi képviselője.

Kabagro Kft., cím: 6724 Szeged Nádas utca 9. 2/8.
Kiss Beatrix, ügyvezető: +36/30/643-3868
e-mail: [email protected]
Észak-Magyarország: +36/30/449-4838, Dél-Magyarország: +36/30/943 0960