fbpx

Láncos tárcsa és folyadékkondicionáló a KabAgro-tól

Írta: Kristóf Imre - 2022 április 14. -Hirdetés

Magyarországon először láthatták a gazdák az ausztrál Kelly láncos tárcsa munkavégzését, és nagy érdeklődés kísérte az ír MaGrow gyártó folyadékkondicionáló rendszerét is, amellyel növelhető a permetezés hatékonysága, és ezáltal jelentős vegyszermegtakarítás érhető el.  A KabAgro Kft. új, precíziós technológiák bemutatására hívta meg a termelőket a Bácsborsódi DE Agrár Kft-hez. 

Az aszályos időjárás hazánkban is új technológiák bevezetését követeli meg. Erre példa a Kelly cég láncos tárcsája, amely csak a talaj felső rétegét műveli meg, megőrizve a mélyebb talajszerkezetet. Kiss Attila, – az ausztrál gépgyártó képviselőjével közösen – szántóföldön, működés közben mutatta be a láncos tárcsa munkavégzését az érdeklődő gazdáknak.

Kiss Attila, a KabAgro Kft. tulajdonosa
Kiss Attila a KabAgro Kft.

Premier Magyarországon

–  Eladtuk az első Kelly gépet a magyar piacon, és ahogy itt láthattuk, a bemutatón nagyon jó helyre került, mert ez is egy aszálynyomott terület. A vízmegtartást helyezték elsődlegesnek, valamint a mechanikus gyomirtást, így egész évben használni fogják.Ausztráliában is ilyen vízhiányos területeken való munkavégzésére fejlesztették ki ezt az eszközt. Az európai piacra Németországban gyártják a gépeket 4, 6, 9 és 12 méteres munkaszélességben, különböző tárcsatípusokkal adaptálható a különböző talajadottságokra és munkaigényekhez.

Kelly láncos tárcsa munkavégzése
Kelly láncos tárcsa munkavégzése

„Örök élet meg egy nap”

A gépbemutatón elhangzott, hogy a munkagép felépítése olyan (robusztus szerkezetű váz, erős, pormentes csapágyazás), hogy nagyon kevés kopóelemet tartalmaz, ezáltal garantált az eszköz hosszú élettartama. Karbantartási költsége minimális, az üzemeltetése is költségtakarékos.   Vonóerőigénye méterenként 18 és 20 lóerő, fajlagos üzemanyag-felhasználása a munkaszélességtől függően 3 és 4,5 liter közötti. A bemutatott 12 méteres eszköz fajlagos üzemanyag-felhasználása 3,5 liter volt.

MagGrow folyadék kondicionáló rendszer permetezőgépen
MagGrow folyadék kondicionáló rendszer permetezőgépen

Vegyszer- és permetlécsökkentés

Egy másik bemutatott berendezés a permetezés hatékonyságát növeli. Az ír MagGrow cég eszköze mágnesek által optimális méretű permetcseppeket alakít ki. Használatával a cég kísérletei szerint 20%-kal jobb vegyszerlefedés és akár 70%-kal kisebb elsodródás érhető el, ennek köszönhetően jelentősen csökkenthető a permetszer és a víz felhasználása. – Cégünk már 6 éve képviseli a mágneses technológiáknak egy kiemelkedő gyártóját, az ír MagGrow-t, és már több permetezőgépre is szereltük az országban. Ennek a technológiának az előnyei egyre jobban kifejezésre jutnak, és minimális karbantartási igénnyel párosulnak. A MagGrow permetezés hatékonyságát növelő eszközének nincsenek mozgó alkatrészei, nincs szüksége áramellátásra, számítógépes vezérlésre, így a karbantartási igénye is minimális. Elég, ha a permetezőgép eszközeivel együtt elmossák, tiszta vízzel a munkavégzés után.

MagGrow folyadék kondicionáló rendszer
MagGrow folyadék kondicionáló rendszer

Bármely géptípusra

A MagGrow készüléke széleskörűen felhasználható. Felszerelhető bármilyen új vagy meglévő szántóföldi permetezőgépre is, a működését nem befolyásolja a gép típusa sem. – Egységes álláspont az, hogy a mágneses technológiájú eszköz használatával nagyobb hatékonysággal tudnak a gazdák dolgozni. Kiemelkedően jó eredmények érhetők el, ha egy kicsit fúj is a szél. A mágnesek teszik a dolgukat, és az elsodrást minimalizálják, ezáltal olyan előnyökre tesznek szert a termelők, hogy sokkal, de sokkal hatékonyabban tudják a növényvédelmet ellátni – ismertette Kiss Attila, a KabAgro Kft. tulajdonosa.