fbpx

Gyémántot ért az eső, de akad, ahol még mindig aszály van

Írta: Kohout Zoltán - 2022 április 04.

Lehet, hogy a májusi eső aranyat ér, de akkor a mostani, áprilisi még annál is többet: három hónapos aszálytól mentette meg a talajokat a hétvégi esőzés. Kivéve az ország egy jelentős mezőgazdasági vidékét, ahol még mindig súlyos a helyzet…

homok

Aszályos tél után aszályos március

Leírni is rossz: három hónapos szárazság sújtotta a hazai mezőgazdaságot idén. A lényegében hó- és csapadékmentes tél után, márciusban folytatódott az aszályos időszak. A helyzetet súlyosbították az erős szelek. A középső országrészben és az Északi-középhegység térségében az elmúlt 90 napban csak 10-20 mm esett, és csak nyugaton és a keleti határszélen hullott ez idő alatt 30 mm-t meghaladó mennyiség. A jelentős csapadékhiány következtében az idén aszállyal kezdődött a vegetációs időszak, a hét elején már az ország túlnyomó részén közepes aszály jelei mutatkoztak. A talajok felszín közeli 5-10 cm-es rétege már március közepére nagyon kiszáradt, az akkor hullott kevés eső csak átmenetileg és kevés helyen segített. Az alsóbb talajrétegek tartalmaztak még nedvességet, de a tél folyamán nem töltődtek fel, a telítettséghez képesti vízhiány a felső egy méteres rétegben 40-90 mm között alakult – jelentette az OMSZ.

meteorológiai térkép

Meglódulnak a vetések – de mi lesz délen…?

A legtöbb helyen jól telelt őszi vetések március második felének meleg, napos időjárási körülményei közt fejlődésnek indultak, de a növekedésüket a nedvesség hiánya hátráltatta. A múlt heti, hétvégi esőknek köszönhetően azonban várhatóan meglódul a búza és a repce fejlődése, az állományok egységesedni fognak. A kimondottan poros, száraz talajba már elvetett tavaszi kalászosok csirázásának, kelésének is sokat segít a csapadékos idő. A hétvégén országszerte 15-25 mm eső esett, de volt, ahol 40 mm-t mértek. Ennek eredményeként a talajok mélyen átnedvesedtek (lásd az OMSZ ábráit!) – az elérhető nedvességmérték még fél-egyméteres mélységben is 65-100 százalékos.

Ez alól sajnos kivétel az ország egyik fontos termőterülete, Csongrád-Csanád déli része. Ott a felső 20 centis talajrétegben a hozzáférhető nedvesség százalékos aránya alig haladja meg a 30-at; enyhe és közepes aszály van.

forrás: OMSZ, Horizont Média
fotók: Illusztráció (OMSZ, Horizont Média/archív, Kohout Zoltán)