fbpx

Kezdje időben a kalászosok gombabetegség elleni védekezését!

Írta: - 2022 április 04. -Hirdetés

A 2022-es évben a tavasz a tavalyi évhez hasonló körülmények között indul. Enyhe, száraz időjárás jellemzi eddig a régiónkat. Ez sajnos kedvez a kórokozók áttelelésének, az évszakhoz képest hűvösebb időjárás miatt pedig nehezen indultak fejlődésnek a kalászosgabona-állományok. Ez azt jelenti, hogy idén is különös gonddal szükséges megválasztani a védekezési technológiákat.

A nyereséges kalászosgabona-termesztéshez elengedhetetlen a magas szintű technológia alkalmazása, amelynek fontos része a megfelelő gombaölő szeres kezelés tervezése és kiválasztása. A technológia összeállításakor törekedni kell arra, hogy több hatóanyagot juttassunk ki, így szélesebb hatásspektrum érhető el, és a termésképző hatás is fokozottan érvényesül.

Gombák elleni védelem

A Falcon Pro a Bayer legismertebb kalászos fungicidje. Univerzálisan felhasználható, bármely technológiába hatékonyan beépíthető, és eredményesen alkalmazható. A Falcon Pro három, egymástól eltérő hatóanyagot tartalmaz, amelyek mindegyike külön-külön is hatékony. A közöttük érvényesülő szinergizmus gyors felszívódást tesz lehetővé, míg a formulációnak köszönhetően egyenletes eloszlást biztosít. A Falcon Pro széles hatásspektrumának köszönhetően védelmet nyújt valamennyi, Magyarországon előforduló kórokozó ellen a gabona minden fejlődési stádiumában. Dózisa rugalmasan alkalmazható: levélbetegségek ellen 0,6-0,8 l/ha, kalászfuzáriózis ellen 0,8-1,0 l/ha kijuttatása javasolt. Az 1,0 l/ha dózis nagyobb fuzáriumfertőzési veszély esetén indokolt.

Levélvédelem

A zászlóslevél védelmére a Bayer két terméket kínál. Az Ascra Xpro rendelkezik portfóliónk legszélesebb hatásspektrumával, két SDHI és protiokonazol hatóanyagával. Az Ascra Xpro-ban található bixafén és fluopyram együttes használata rezisztenciatörő hatással rendelkezik szeptória esetében. A bixafén erős juvenilizáló hatást fejt ki a kalászos növényekre, így minőségjavulás érhető el az állományokban. Kísérletek bizonyítják, hogy a bixafénnel kezelt növények anyagcseréje felgyorsul, az asszimiláták szemekbe való beépülése fokozódik, a kezelt növények stressztűrő képessége pedig jelentősen nő. Szintén a zászlóslevél védelmére ajánlott gombaölő szer a Zantara, melyet levél- és kalászbetegségek ellen preventív jelleggel, de legkésőbb az első tünetek megjelenésekor javasolt kijuttatni, csakúgy, mint az Ascra Xpro-t. Mindkét szer kiváló hatékonysággal bír valamennyi jelentős levélbetegség, így a lisztharmat, rozsdák, szeptória és pirenofórás levélfoltosság ellen. A Zantarában található tebukonazol, valamint az Ascra Xpro-ban található protiokonazol a fuzárium ellen is hatékony, így eredményesen járul hozzá a kalászfuzárium elleni védelemhez is.

A Zantara és az Ascra Xpro alkalmazása mindenkinek javasolt, aki nagyobb és jobb minőségű termést kíván betakarítani. A kijuttatásukat a levélbetegségek elleni védekezés idején, a zászlóslevél-stádiumban javasoljuk, mindkét készítmény esetében az 1,1-1,2 l/ha dózist alkalmazva, kiegészítve a virágzáskor végzett Falcon Pro, Prosaro vagy Input kezeléssel.

Kalászvédelem

A Prosaro kifejezetten kalászvédelemre ajánlott gombaölő szer. A benne található protiokonazol és tebukonazol együttes kijuttatása a különböző fuzáriumfajok ellen is megfelelő védelmet biztosít. A Prosaro bármely betegség ellen és bármely időpontban eredményesen bevethető a kora tavaszi szártőbetegségek elleni védekezéstől a virágzáskori kezelésig. Felhasználása mégis ott javasolt, ahol a Prosaro megelőzi a többi készítményt: a minőségi búzatermesztésben a fuzáriózis elleni célzott, virágzáskori kezelésre. A Prosaro kezelés kiváló kalászfuzáriózis elleni védelmet nyújt, emellett véd a tenyészidő végén támadó levél- és egyéb kalászbetegségek ellen is. Dózisa 0,75 l/ha és 1 l/ha között szabadon megválasztható. A helyes dózis a fertőzési kockázat szintjétől függ: fuzáriumfertőzésre hajlamosító időszakban feltétlenül az 1 l/ha dózist alkalmazzuk, figyelmet fordítva a helyes kijuttatási technikára (megfelelő lémennyiség és fúvókatípus) is.

Az idei évtől elérhető a kalászvédelemre szakosodott új generációs fungicid, az Input. A spiroxamin a levélbetegségek elleni hatékonysága mellett elősegíti a protiokonazol felszívódását, ezáltal fokozott védelmet nyújt a kalászfuzáriózis ellen. Kijuttatása a virágzás kezdetekor ajánlott 1,0-1,25 l/ha dózisban. Magasabb fertőzési nyomás esetén a magasabb dózist javasoljuk.

Bátorítjuk továbbra is a termelőket, hogy alkalmazzák bizalommal gombaölő szeres technológiánkat, amely a kezdeti fejlődési stádiumtól a betakarításig hozzájárul az állományok egészségesen tartásához, ezáltal a magasabb profit eléréséhez!

Bayer Crop Science

További információ: agro.bayer.co.hu

Bayer