A kalászosok növényvédelmi helyzete

Írta: - 2016 május 23.

A májusi kalászos növényvédelem elsődleges feladata megóvni a kalászt és a felső levélemeleteket a tenyészidőszak hátralévő részében, hiszen a fuzáriumos betegség károsan befolyásolja a gabona minőségét, a zászlóslevél elhalása pedig terméscsökkenéshez vezet.

Az idei évjárat komoly kihívások elé állítja a gabonatermesztőket. A lombbetegségek, különösen a sárga- és vörösrozsda és a kalászt veszélyesztető fuzárium akár egy időben támadhatják meg a kalászosokat.

A DuPont lombvédelmi technológiája már járványos évben is bizonyította, hogy erős fertőzési nyomás mellett is kiválóan működik. A preventíven kijuttatott DuPont Wirtuoz® gombaölő szer 0,8-1,0 l/ha dózisban tökéletesen megvédi a betegségekre fogékony búza fajtákat is.

2016. Május 21., Ősi (Veszprém megye)

Az őszi búza legfontosabb gombakórokozói közé tartoznak a fuzárium fajok . Elegendő számukra, ha a hajnali harmat hatására nedves a virágzó kalász és máris fertőzik a gabonát.

Az elmúlt hetek csapadékos időjárása és az azt követő erős felmelegedés kedvez a betegségek fejlődésének és az előrejelzések szerint az elkövetkező napokban további esőzés várható.

A sikeres védekezés alapja a megfelelően hatékony gombaölő szer használata és a helyes időzítés.

Az előző évek tapasztalatai alapján javasoljuk a DuPont™ Wirtuoz® gombaölő szer  használatát a kalász védelmére 1-1,25 l/ha dózisban a virágzás kezdetén. A fuzárium fertőzésre hajlamosító körülmények között a magasabb dózis alkalmazása indokolt.

További információkért forduljon bizalommal területi képviselőinkhez és szaktanácsadóinkhoz.

A növényvédő szereket mindig biztonságosan és felelősségteljesen használja! A DuPont készítmények felhasználása előtt olvassa el és kövesse a termékek csomagolásán lévő címke felhasználási utasításait!

www.novenyvedelem.dupont.co.hu