fbpx

228 milliárdos kár lehet búzában, kitiltanák az orosz árut

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 03.

Sem nem elég, sem nem elég jó minőségű a búza, ezért takarmánynak kellene eladni. Csakhogy ahhoz ki kellene zárni az olcsó orosz tömegárut.

Komoly gond a gazdáknak

Kazahsztánban idén nemcsak kevés a búzatermés, de minősége is romlik: a termés majdnem 40 százaléka (1,7 millió tonna) nem felel meg a malmoknak, és másik bő 35 százalék is gyenge minőségű. Ezzel együtt is lesz elég jó minőségű gabona a kenyér-, a liszt- és a tészta-előállításhoz, de a gyenge minőségű készletek értékesítése most nagyon komoly gond a gazdáknak. Eddig szűk 17 millió hektáron végeztek a betakarítással, nyugat- és közép-európai viszonylatban alacsony, 1 tonnás átlaggal. Eddig 16,5 millió tonna gabonát csépeltek, amiből bő 11,4 millió tonna volt búza ugyancsak szerény, termésátlaggal (8,6 mázsa/ha). A 15,3 millió tonna búza tehát elég a belföldi, sőt, némi exportpiacra. A kazah mezőgazdasági vezetés a nem minőségi gabonát takarmányozási célra szánná, vagy új, még fejlesztésre váró piacokon értékesítené, csakhogy ebben erős konkurense az ugyancsak nem elsősorban minőségi búzában utazó orosz agrárium. A piac már most reagál arra, hogy idén több mint 5,5 millió tonnát tett ki a rossz minőségű termés. A cél most az, hogy ezt a terménymennyiséget a lehető leghamarabb eladják, mert egy hónap múlva ez a gabona már használhatatlanná válik. Ez durván 300 milliárd tenge (220-230 milliárd forint) veszteséges okozna a gazdálkodóknak.

Kérik a kormány beavatkozását

Az Agrárkamara egy korábbi, októberi híradása már akkor arról írt, hogy a betakarítás előtti heves esőzésekben Kazahsztánban súlyosbítják a helyi gazdálkodók kilátásait. Már eddig is anyagi gondokkal küzdöttek, most a kormány határozott támogatására számítanak: importtilalmat kérnek az orosz búzára. Az orosz kereskedők ugyanis alávágnak a kazah gazdák ajánlatainak. Emellett kérik, hogy a kormány törölje el a napraforgómag exportvámját, valamint az osztályon kívüli búza központi felvásárlását, mivel a termés 90 százaléka a kalászban csírázott ki a súlyos esőzések nyomán. A problémás mennyiség, amitől szeretnének gyorsan megszabadulni a gazdák, a teljes kazah búzatermésnek szintén nagyjából harmadát teszi ki – ez meghaladná a 3,5 millió tonnát –, csakhogy a központi felvásárlás csak tizedennyi búzára szokott kiterjedni az országban.