fbpx

Nem fél a pestistől, 15 év után orosz sertéshúst vesz Kína

Írta: Kohout Zoltán - 2023 december 02.

Kína 2023 októberében feloldotta az orosz sertéshús behozatalára vonatkozó tilalmat, miután elemezte az afrikai sertéspestis (ASF) körüli helyzetet az országban.

sertéstelep

Pestis, láz, növekedés

Lázban ég az orosz sertéságazat: a szektorba irányuló befektetések ​​elsősorban már a kínai export jövőbeli növekedését szem előtt tartva valósulnak meg. Az elmúlt években számos nagyvállalat épített sertéstelepeket azzal a céllal, hogy sertéshúst exportáljanak ázsiai országokba, köztük Kínába. A kínai nyitás 15 élves moratórium után történik meg, miután a kínaiak meggyőződtek róla, hogy az afrikai sertéspestis egyelőre nem jelent fenyegetést, és az ő élelmiszerbiztonsági elvárásaikat tartani tudják az oroszok.

Iparági hírek szerint az orosz sertésipar további fejlődés teljes mértékben az exporttól függ, mert a belföldi fogyasztás már most is kiugróan magas, ott további nagy növekedés nemigen várható. Idén az ottani sertéshústermelés 5%-kal, 200 ezer tonnával nőhet, akárcsak 2024-ban, így egyre több beruházó fontolgatja sertéstelepek építését a kínai határ közelében és/vagy Kínában.

Továbbgyűrűzik a hatása

Az orosz sertéshústermelés egyébként amiatt is nő, hogy fokozatosan kereskedelmi üzembe helyezik azokat a gazdaságokat, amelyeket egy 2018-ban kormánytámogatás keretében kedvezményes hitelben részesültek. Ez a folyamat valószínűleg 2025-ig tart, mivel egyes gazdaságok még nem érik el a teljes termelési teljesítményt. A kínai piacnyitás továbbgyűrűző hatása, hogy az export újabb befektetéseket vonzhat az orosz sertésiparba.