fbpx
821451

Minőségi gondok akadályozzák az orosz búza kínai importját

Írta: Kohout Zoltán - 2023 június 05.

Bár kínai és orosz tisztségviselők Pekingben több növény-egészségügyi dokumentumot aláírtak, kereskedelmi források szerint továbbra is van akadálya annak, hogy Oroszország lényegesen több gabonát exportáljon Kínába. Az ok az orosz gabona minősége.

Kínai szigor árpára, búzára

Kína és az oroszok tavaly februárban állapodtak meg abban, hogy bővül a Kínába irányuló orosz búzakivitel, és azt várták, hogy ez a fellendülés be is következik. Az azóta eltelt bő egy évben azonban, bár lett némi növekedés, a búza és árpa kereskedelme ma sem ér el számottevő szintet. A fő akadály, amellyel az orosz kereskedők szembesülnek a Kínába irányuló búzaexport növelésében, a növény-egészségügyi követelmények. Kína nyilván csak a vírusos betegségektől mentes gabonák behozatalát engedélyezi, és csak tavaszi gabonát engedélyez importálni, sőt, nem is engedi az őszi és tavaszi vetésűeket keverni. A kínai szigor olyannyira erős, hogy nemcsak az egyes szállítmányokon, de az egész termelési-logisztikai láncon – a termeléstől a silókon át a kikötőkig – megkövetelik az ellenőrizhetőséget és a minőséget. Kereskedelmi források szerint ennek az oroszok mindennek egy részét már teljesítették, de a kínaiak szerint lassan megy a folyamat. (Az oroszok gabonapolitikáját érintik azok a lehangoló hírek is, amik szerint legalább 10 millió tonna gabonát lopott el az orosz hadsereg a megszállt Ukrajnából, és ebből szállított például Szíriába is.

Sokan viszünk búzát Kínába

Van olyan kínai forrás – az AgriCensus szerint –, aki nyíltan kimondja, az orosz búza beengedéséről szóló hivatalos engedély pusztán politikai gesztusnak tekinthető, mivel „a vámhatóságok soha nem adnak hivatalos engedélyt az orosz búzának”. Általában négy fő kritériuma van annak, hogy új forgalmazó bejusson a kínai piacra: növény-egészségügyi szabványoknak való megfelelés, a vállalatok nyilvántartásba vételét a Kínai Vámigazgatási Hivatalnál (GACC), valamint a Cofco kínai állami vállalat, amely importálja az első rakományt, és ellenőrzi, hogyan történik az elszámolási folyamat. Oroszország még nem érte el a harmadik lépést sem. Kína fő búza-beszállítói közt egyébként a magyar gabonák is jelen vannak az Ausztráliából, Franciaországból, az Egyesült Államokból, Dél-Afrikából, Törökországból, Svédországból, Oroszországból, Mexikóból, Litvániából, Kazahsztánból, Olaszországból, az Egyesült Királyságból, Spanyolországból, Dániából és Kanadából érkező áruk mellett.