fbpx

Már csak pár nap van hátra! – figyelmeztet a kamara

Írta: Barna Ferenc - 2023 június 05.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) kéri a mezőgazdasági termelőket, hogy ne hagyják az utolsó pillanatokra az ügyintézést, az egységes kérelmek 2023. június 9-ig nyújthatók be. Hétvégéig 133.303 egységes kérelmet adtak be a gazdálkodók, ennek több mint 72 százalékát a kamarai falugazdászok segítségével.

Kalászos, női kéz
A határidő lejárta után beadott kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül elutasítják (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Idén április 20-án indult az egységeskérelem-beadási időszak

Az utolsó nap 2023. június 9., a határidőt követően beadott egységes kérelmeket érdemi vizsgálat nélkül visszautasítják. Fontos, hogy menet közben is változott néhány szabály.

Több mint 50 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

Az év elején életbe lépett új támogatási ciklus miatt nagyban megváltozott a szabályrendszer, így több időt és munkát igényel a kérelmek elkészítése. A NAK felkészült az ezzel járó kihívásokra, így a korábbi években megszokott ütemben zajlik a kérelembeadás.

2023. június 4-ig 133.303 kérelmet nyújtottak be a termelők, ebből 95.987-et NAK falugazdászai segítségével, vagyis több mint 72 százalékát. Tavaly a június 9-i, végső határidőig összesen 165 188 egységes kérelem érkezett be a Magyar Államkincstárhoz, vagyis feltételezhető, hogy még sokan most, vagy ezután nyitják meg a felületet.

Most már lépni kell, ha eddig nem nyújtotta be a kérelmet!

A NAK kéri a gazdálkodókat, hogy – akár igénybe veszik a falugazdászok segítségét, akár nem – ne hagyják az utolsó pillanatokra az egységes kérelmekkel kapcsolatos ügyintézést. Azon kamarai tagok, akik a korábbi években nem kérték falugazdász közreműködését a kérelembeadáshoz, de idén szeretnék azt, forduljanak telefonon a lakóhelyükhöz legközelebbi falugazdászokhoz időpont-egyeztetés céljából (elérhetőségeik megtalálhatóak a NAK portálján).

Az egységes kérelmekkel kapcsolatban további információk érhetők el a kamara weblapján.

Forrás: NAK