fbpx

Tudnivalók az egységes kérelmek, támogatások kapcsán

Írta: Barna Ferenc - 2023 május 16.

Az egységes kérelmek benyújtási időszaka idén április 20-án kezdődött és június 09-ig tart, ebben az évben – kivételesen – szankciómentesen. Több mint 50 támogatási jogcímre, intézkedésre lehet támogatást igényelni 2023-ban, illetve adatszolgáltatási kötelezettséget teljesíteni.

Virágzó gyümölcsfa
Több mint 50 támogatási jogcímre lehet támogatást igényelni (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A területalapú támogatás alapkövetelményei némiképp megváltoznak

A kölcsönös megfeleltetés és a zöldítés követelményeinek összeolvadásával létrejött a „feltételesség” keretrendszere, amely az alaptámogatásra való jogosultsághoz szükséges, minden egységes kérelmet igénylő gazdálkodónak betartandó alapkövetelményeket tartalmazza.

A legfeljebb 1200 hektár méretű gazdaságok további automatikus, újraelosztó támogatásban is részesülnek, emelt összegben a gazdaság első 1-10 hektárjára, valamint kisebb összegben a 10-150 hektár közötti területre.

Az önkéntességen alapuló Agro-ökológiai Program (AÖP)

Ez a forma többlettámogatást nyújt a gazdáknak, de feltétele, hogy önkéntesen választható egyéves zöld kötelezettséget kell teljesíteni érte. Az AÖP-ben részt vevő gazdálkodónak a gazdasága teljes területére vállalnia kell az AÖP feltételeit.

A NAK kéri azon gazdálkodókat, akik az AÖP támogatást igénybe szeretnék venni, készüljenek fel arra, hogy a támogatás igénylésekor a falugazdásznál meg tudják jelölni a szántóra, gyepre, ültetvényre vállalt 1 vagy 2 pontos gyakorlatot, valamint az azokkal érintett táblákat, a tervezett vetési és egyéb agrotechnikai időpontokat, kondicionáló szerek használatának vállalása esetén az adott szer nevét. Vezetniük kell a gazdaság teljes területére a Gazdálkodási Naplót, melyet 2024. január 31-ig a NÉBIH oldalán elektronikusan fel is kell tölteni.

Méh a virágzó repcében
Az AÖP önkéntes vállalás alapján működik, 1 vagy 2 pontért választható a betartandó gyakorlat (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Fiatal gazdák esetében is van változás

A kiegészítő támogatást most már 90 helyett 300 hektár nagyságig lehet igényelni, de mezőgazdasági végzettség szükséges, vagy két év releváns foglalkoztatottság igazolása. A már megkezdett 5 éves fiatal gazda támogatás folytatható.

A termeléshez kötött támogatások esetében a szokott módon az idén is fel kell csatolni a vetőmag/palánta stb. számláit. A támogatás igénylésekor a felületen meg kell adni a növényvédelmi szakirányító nevét is, amennyiben van.

Új kamarai meghatalmazást kell kötni

2023-ban minden gazdálkodónak, aki falugazdász segítségét veszi igénybe, új kamarai meghatalmazást kell kötni. Akik még nem kötötték meg az új meghatalmazást, a falugazdászaik felkeresésekor Államkincstártól kapott jelszót, valamint ügyfélkapus belépési adatait vigyék magukkal a szükséges dokumentáció gyors végrehajtása érdekében.

Az egységes kérelmet továbbra is kizárólag elektronikus úton, a Magyar Államkincstár benyújtó felületén lehet beadni.

Az idei esztendőben, az új szabályokra való tekintettel az Agrárminisztérium eltekint a késési szankció alkalmazásától.

A kérelem benyújtásáról és az elérhető támogatási formákról további információk találhatók a NAK weboldalán, a KAP 2023-2027 menüpont alatt.

Az egységes kérelmek tárgyában készült oktató videók is elérhetők a kamara weblapján.

A falugazdászok idén is várják a támogatást igénylő gazdálkodókat, bízva a sikeres együttműködésben.

Forrás: NAK