fbpx

Fenntarthatósági lépéskényszerben az agrárium

Írta: Sajtóközlemény - 2024 február 06.

A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat nyertesei az új agráriumot készítik elő – így értékelhető a 9. alkalommal lebonyolított K&H a fenntartható agráriumért díj versenysorozat. A nyertesek – fiatal egyetemi hallgatók, doktoranduszok – többek között az innovatív tápanyag-visszapótlással, a vízutánpótlás lehetőségeivel, a növényvédő szerek hatásaival, műholdas távérzékeléssel kapcsolatos pályaművekkel jelentkeztek a nívós megméretésre.

Fokozódó nyomás a mezőgazdaságon

A gyors időjárás-változás, a geopolitikai viszonyok és részben ebből eredően a piaci változások új megoldásokat követelnek a mezőgazdaság kutatói, szakértői részéről. E megoldások kidolgozásában kiemelt szerepe van a motivált és tudásorientált fiatal agrárszakembereknek, a K&H a fenntartható agráriumért díj ezért kilencedik alkalommal ismerte el munkájukat. Az idei nyertesek olyan kutatási területekkel foglalkoznak, mint a tápanyag-visszapótlási technológiák a növénytermesztésben, a fenntartható vízgazdálkodás vagy a növényi alapú antibiotikumok alkalmazása az állattenyésztésben.

Tovább fokozódik a klíma-nyomás az agráriumon. A Hungaromet adatai alapján 2023 volt a legmelegebb év 1901 óta, a Copernicus európai űrprogram adatai szerint pedig az első olyan év, amikor minden nap legalább 1°C-kal melegebb volt, mint az iparosodás előtti időszakban. Emellett az idén életbe lépett ESG-törvény is már konkrét elvárásokat fogalmaz meg a vállalatokkal szemben. Mindezek erősítik az agrárium elmozdulását a klímabarát, ellenálló növényfajták termesztése felé, míg az állattenyésztésben az olyan digitális megoldások kerülhetnek előtérbe, mint a precíziós vagy adatalapú állattartás, ami a biológiai hatékonyságot növelheti a genetika vagy a takarmányozás kapcsán.

Változó világ, változó szokások

A klímahelyzet mellett a geopolitika is erőteljesen alakítja a mezőgazdasági és élelmiszeripari termelést. „Az újabb és újabb konfliktusok már hosszú távú megoldásokat, változásokat kívánnak az ágazattól. Akadozik az ellátási lánc, számos területen csökken az élelmezés-biztonság, aminek következtében az élelmiszer egyre inkább stratégiai termékké válik. Ebből adódóan előtérbe kerülnek az élelmiszer-autonómiára, az önellátásra irányuló törekvések” – mondta Demeter Zoltán, a K&H Agrárüzletágának vezetője.

Mindezek mellett a fogyasztói szokásokban is új trendek jelentek meg, amik lépésre kényszerítik a szektort, jelentősen befolyásolják az állattenyésztést és az élelmiszeripari választékot, valamint az alapanyag-ellátásban is változásokat indukál. A vásárlók egyre tájékozottabbak, aktívabban támogatják az egészségesebb és fenntarthatóbb táplálkozást, különösen Nyugat-Európában pedig már keresik az alacsony ökológiai lábnyomú élelmiszereket. Az alternatív étrendek és fehérjeforrások, mint például a növényi alapú húspótlók népszerűsége is nő, a felgyorsult városi életmód pedig a kész- és gyorséttermi ételek iránti keresletet növeli.

Szükség van nyitott, fiatal szakemberekre

„A jövő mezőgazdaságának megvalósításában a fiatal, fenntarthatóságra, digitalizációra, innovációkra nyitott agrárszakembereknek van meghatározó szerepe. A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat ezért azokat a felsőoktatási hallgatókat értékeli és támogatja, akik kutatómunkájukkal új, innovatív szemlélettel és megoldásokkal adhatnak lendületet a szektornak. Az idei nyertes pályamunkák alapján azt látjuk, hogy jelenleg a fenntartható vízgazdálkodás foglalkoztatja leginkább a hallgatókat, de emellett olyan területeket is kutatnak, mint a tápanyag-visszapótlási technológiák a növénytermesztésben vagy a növényi antibiotikumot alkalmazásának lehetősége az állattenyésztésben” – mondta a szakértő.

A K&H a fenntartható agráriumért ösztöndíjpályázat intézményi különdíját az Állatorvostudományi Egyetem kapta, mint a legtöbb nyertes pályázót indító intézmény.

Az idei díjazottak

PhD kategória nyertesei

1. helyezett – Fierpasz Ádám
Eötvös Lóránd Tudományegyetem, Természettudományi Kar
Automatizált műholdas távérzékelés alapú vízmonitoring rendszer a precíziós vízgazdálkodásért

2. helyezett – Dobai András
Miskolci Egyetem, Műszaki Föld és Környezettudományi Kar
Az agráriumot károsan érintő szélsőséges csapadékeseményekhez kapcsolódó talajdegradáció elleni térképezési és védekezési módszertan innovatív fejlesztése egy választott mintaterületen

3. helyezett – Nagypál Virág
Szegedi Tudományegyetem, Környezettudományi Doktori Iskola
A vízlábnyom és a vízhasználati hatékonyság vizsgálata fejőházakban

Mesterképzés kategória nyertesei

1. helyezett – Szabó Ábel
Állatorvostudományi Egyetem
Növényi alapú antibiotikum alternatívák in vivo hatékonyságának meghatározása házityúk szalmonellózisa esetén

2. helyezett – Huber Fanni Sára
Állatorvostudományi Egyetem
A kurkumin acetamipriddel szembeni védő hatásainak vizsgálata mézelő méhekben

3. helyezett – Pitz András
Magyar Agrár- és Élettudományi Egyetem, Kaposvári Campus
Különböző tápanyag visszapótlási technológiák hatása a kukorica fejlődésére és hozamára

Alapképzés kategória nyertesei

Balogh Levente
Nemzeti Közszolgálati Egyetem, Környezetmérnök, Építőmérnök
Öntözési vízkészlet biztosításának lehetőségei az Ős-Maros hordalékkúpon

Hajgató Anna
Pannon Egyetem, Mérnöki Kar
A vízbázis nitrátszennyezettségének csökkentése innovatív bioelektrokémiai rendszerekben