fbpx

Fogyasszunk minél több gyümölcsöt és zöldséget!

Írta: Kalmár Nárcisz - 2020 június 18.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara – az Európai Friss Kalandok program keretében – 2020. június 17-re, hirdette meg „Zöldség- és gyümölcsnapját”. Ezzel arra buzdít mindenkit, hogy minden étkezésre zöldséget, gyümölcsöt, vagy belőlük készült ételeket fogyasszon! A kezdeményezés célja egyrészt felhívni a figyelmet a zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságára egészségünk megőrzése érdekében, másrészt a hazai agrárium minőségi termékeinek megismertetése.

 

 

A NAK az Európai Friss Kalandok edukációs kampány keretében immár harmadik éve népszerűsíti a hazai zöldség- és gyümölcsfogyasztás fontosságát Magyarországon. Elsősorban a gyerekek, a fiatalok és a családok körében. – A mostani Zöldség- és gyümölcsnap is ezt a célt szolgálja, előtérbe állítva a magyar gazdák friss termékeit – fogalmazott a kezdeményezésről Győrffy Balázs, a NAK elnöke.

Az időzítéssel kapcsolatban elmondta, hogy júniusban már javában tart a hazai zöldség-gyümölcs szezon, sokféle friss termény kapható a piacokon és a boltokban. Ezért is esett erre az időszakra a választás.  Szükség van az ilyen kezdeményezésekre! Mert bár egyre több szó esik arról, hogy mennyire egészségesek a zöldségek és a gyümölcsök, és milyen fontos a rendszeres fogyasztásuk, mégis – a WHO által javasolt minimum napi 400 gramm helyett itthon csak körülbelül 260 grammot eszünk – tette hozzá a NAK elnöke.

Kezdjük el gyermekkorban

Az Európai Friss Kalandok program már gyermekkortól szeretné beépíteni a megfelelő mennyiségű zöldség és gyümölcs fogyasztását a családok mindennapjaiba. Nagykövetei segítségével gyakorlati tippeket, hasznos tanácsokat ad a fiataloknak és a családoknak. A legkisebbeket a családi példákon át, játékosan, közös élményeken (például főzésen, vásárláson) keresztül igyekszik megismertetni a zöldségek és gyümölcsök „szuper erejével”.

Nagyon sokat számít, ha az egész család ugyanazt fogyasztja tudatosan, példát mutatva a kisebbeknek. Javaslom minden szülőnek, hogy egy kis történetet meséljen az adott alapanyagról, amivel felkelti a gyerkőc kíváncsiságát. Ő pedig szívesebben fogja azt fogyasztani – osztotta meg tapasztalatait Marton Adrienn, az Európai Friss Kalandok program nagykövete. – Az édes és zamatos gyümölcsöknél nem kell cselhez folyamodni. A spenóttal és a kelbimbóval már más a helyzet. Azt ajánlom a szülőknek, készítsék el úgy ezeket, hogy feledtessék a korábbi rossz emlékeket. Néhány újító alapanyaggal varázsoljanak teljesen új ízvilágot. Egy-egy kreatív tálalás vagy kedves elnevezés máris csábítóbbá teszi a gyermeknek a korábban nem kedvelt alapanyagot.

A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara és az Európai Friss Kalandok kampány mindenkit arra ösztönöz, hogy egyen több friss zöldséget, gyümölcsöt a megszokott mennyiségénél!

A NAK tervei szerint a Zöldség- és gyümölcsnap hagyományt teremthet itthon, a jövőben pedig országos mozgalommá nőheti ki magát. Ehhez éttermek, vendéglátóhelyek is csatlakozhatnak, hogy népszerűsítsék a magyar termelők zöldségeit, gyümölcseit az azokból készült fogásaikkal.

 

Forrás:NAK