fbpx

Biológiai és hagyományos megoldások egy technológiában

Írta: Agrárágazat-2021/08. lapszám cikke - 2021 augusztus 10.

Mitől lesz több a repce, mint eddig? Erre az egyszerű kérdésre adott választ a UPL Hungary Kft. azon a szakmai fórumon, ahol a ProNutiva® exkluzív programjuk eredményeit mutatták be a Mezőfalvai MGTSZ Zrt. kísérleti repceparcelláján.

 

Repceföld
Az alaptechnológiát kapta a kontroll parcella, míg a ProNutiva program változatot a kísérleti rész (Fotó: Barna Ferenc)

 

A termelői igényeknek megfelelő, korszerű, integrált növényegészségügyi megoldások

A szabadtéri fórumot Piyush Kumar ügyvezető igazgató és Véglesi János kereskedelmi vezető nyitotta meg, akik a biostimulátorok jelentőségére hívták fel a figyelmet, melyek megerősítik, segítik a növényt. Hatásukra a növények tápanyagfelvétele eredményesebb lesz, az „immunrendszerük” erősödik, így ellenállóbbak lesznek a betegségekkel és a stresszhelyzetekkel szemben. Sok növényvédő szer tűnik el a hatóanyag-kivonások miatt, így egyre nagyobb szerepük lesz a biológiai megoldásoknak.

 

A ProNutiva® ötvözi a biológia megoldásokat és a hagyományos növényvédő szerek alkalmazását

Nádudvari Éva marketingvezető mutatta be a programot, amelyben a hagyományos növényvédelem és a biomegoldások kaptak egy program keretében helyet, az alábbi célok megvalósulása érdekében: a fenntartható mezőgazdasági megoldások támogatása; a termelők gazdasági körülményeinek javítása; az élelmiszerlánc által támasztott követelményeknek való megfelelés. A program kidolgozása folyamatban van a szőlő- és almakultúrákban, azonban a repce vonatkozásában konkrét kísérleti adatokkal, látható és kézzelfogható eredményekkel rendelkezik a UPL.

A repcében 2017-ben kezdődtek el a kísérletek. A vetőmagban genetikailag programozott a potenciál, ami azt jelenti, hogy amennyiben megkap a repce mindent a vetéstől a betakarításig, ami a nemesítés időszakában rendelkezésünkre álló technológia, akkor ki tudjuk hozni belőle a maximumot. Amennyiben a termelés folyamatában valamelyik elem kimarad vagy nem teljesül a hatása, ez jelentősen csökkentheti a terméspotenciált. Ezért fontos, hogy minden rendelkezésre álló lehetőséggel segítsük a szerek hatásának érvényesülését és magát a növényt.

 

600 kg-os termésnövekedés

A vegetáció folyamatában a növény segítése, a biostimulátorok alkalmazása a többéves átlagot tekintve 600 kg-ostermésnövekedést, valamint több mint 1,4%-os olajtartalom-többletet jelent. A kísérlet tartalmát Valovics Attila fejlesztőmérnök ismertette. Elmondta, hogy a kontrollparcella alaptechnológiáján túl a kísérleti növények a ProNutiva® keretében mely UPL-termékeket (biostimulátorokat, növényvédő szereket) kapták meg. A programhoz kapcsolódó termékek segítették a növények vegetációját, illetve lehetővé tették a terméspotenciál optimális szinten történő elérését.

 

Repce
A ProNutiva® programhoz kapcsolódó termékek segítették a növények vegetációját, illetve lehetővé teszik a terméspotenciál optimális szintjének elérését (fotó: Barna Ferenc)

 

Mi a program tartalma?

A Tonivit biostimulátort október végén, négyleveles állapotban kapta meg a repce, ez segítette a gyökérrendszer kialakulását, hatására a növény több tápanyagot, vizet tudott felszívni, jobban fel tudott készülni a téli stresszhelyzetek túlélésére. Közel egy hétre rá – a megelőző és gyógyító hatással is rendelkező – Conatra gombaölő szerrel történt a kezelés, amelynek kiemelkedő növekedésszabályozó hatása van, így segítve a növényt a télre való felkészülésben (a Conatra-s kezelést április elején megismételték). Március közepén érte el a repce a tőlevélrózsás állapotot, ekkor a program egy biostimulátor-kezeléssel folytatódott. Az Atonik a repce stressztűrő képességét erősítette, valamint növelte a tápanyagfelvételt, illetve gyorsította az életfolyamatokat. Ennek eredményeként a tavaszi hidegeket, az időjárás szélsőséges értékeit a növény jobban tudta kezelni. Április közepén stresszoldásra, a terméskötődés és termésminőség javítása érdekében még Multoleo biostimulátort kapott a kísérleti parcella. Április végén – ekkor volt a virágzás közepe – a biotermesztésben is engedélyezett Polyversum gombaölő szerrel kezelték a kísérleti részt. Másodlagos hatása, hogy serkenti a növekedési fitohormonok termelését és fokozza a tápanyagfelvételt. Ennek hatása a növény ellenálló képességének növekedésében, illetve a későbbiekben magasabb termésmennyiségben mutatkozik meg.

Betakarítás előtt pár héttel még egy Elastiq Ultra-ragasztóanyag-kezelést végeztek, mely megakadályozta a korábban beérő becőkből a szemek kipergését.

 

 

Barna Ferenc

 

UPL