fbpx

Kitűnő genetika és élenjáró növényvédelem

Írta: Barna Ferenc - 2022 január 22.

Új mérföldkő hibrideket és növényvédelmi megoldásokat mutatott be idei szezonnyitó rendezvényén a Syngenta. A napraforgó piacvezető vállalat portfólióját a csúcstermésre képes Sureli mellett a Suvango teszi teljessé, a napraforgó gyomirtásában a Listego Pro, kalászos területen pedig az Avoxa és az Amistar Era nyitnak új fejezetet. A kukorica vetőmagban egyre nagyobb piacrésszel jelen lévő vállalat hazai nemesítésű hibridjei mellett különleges hatásmechanizmusú készítményeit kínálja.

Tóth Bertalan
Tóth Bertalan

Az online szakmai rendezvény nyitóelőadója Tóth Bertalan

A növényvédelmi üzletág értékesítési vezetője kifejtette: a 2021-es év kihívásokkal teli volt, amelyben azok a gazdálkodók könyvelhettek el sikert, akik a szakmaiságot szem előtt tartva, minden lehetőséget kihasználtak a minél magasabb termés érdekében. Az elmúlt esztendő bizonyította, hogy a genetika mellett a hatékony növényvédelem nagyobbrészt képes ellensúlyozni az időjárás hatásait, és enyhíteni a kártevők, kórokozók nyomását. Ezek eredménye pedig nyereséges gazdálkodásban mérhető.

Mindehhez a Syngenta bőtermő hibridekkel, innovatív növényvédelmi megoldásokkal járul hozzá, amelyek területén idén is számos újdonságot kínál a gazdálkodóknak.

Balog László
Balog László

Balog László, a Syngenta kukorica vetőmag kampánymenedzsere

A kukoricát világszerte 185 millió hektáron termesztik, az első számú szántóföldi növényből több mint egymilliárd tonnát takarítanak be évente. Magyarországon mintegy egymillió hektáron terem a sokrétűen felhasználható kukorica.

A vállalat több lépcsőben felépített mezőtúri vetőmag üzeme ma már nemcsak minőségi vetőmagokkal látja el a hazai és az európai gazdákat, hanem 2020-ban átadott kutatóállomása révén újabb és újabb, hazai adottságokra nemesített hibridekkel bővíti a Syngenta portfóliót.

Mindezeknek köszönhetően a vállalat folyamatosan növeli piaci részesedését, ma már a harmadik helyre lépett elő ezen a területen.

A folyamatosan bővülő digitális megoldások sorába megérkezett egy olyan új platform, Seed Selector néven, amely új alapokra helyezi a vetőmagválasztást.

Papp Zoltán
Papp Zoltán

Papp Zoltán kukorica növényvédő szer kampánymenedzser

A talajlakó kártevők elleni védelem egyik legfontosabb fegyverévé vált a 19. szezonjába lépő Force 1,5 G. A kitűnő alapkészítmény mellett a jövő fontos eszköze a Force Evo, amely az elmúlt szezonban már bizonyította kivételes hatását. A Force Evo nemcsak hatékony védelmet nyújt a talajlakó kártevők ellen, de teljes értékű starter műtrágya tartalma révén gyorsabb fejlődést tud biztosítani, korábbra tudja hozni a virágzási időt.

A klasszikus gyomirtás területén hatékony megoldás a három hatóanyagot tartalmazó Elumis Bang posztemergens gyomirtó csomag, amely szisztematikus hatásmechanizmusa révén végleg elbánik a legmakacsabb magról kelő, valamint az évelő egy- és kétszikű gyomnövényekkel szemben.

Ácsné Dr. Szekeres Dóra
Ácsné Dr. Szekeres Dóra

Ácsné Dr. Szekeres Dóra, az olajos növények vetőmag kampánymenedzsere

2021 kihívásokkal teli év volt, ennek ellenére is születtek kitűnő eredmények, több helyen 6 és 8 tonnát meghaladó terméshozamot is mutatott a kombájn hozammérője.

A jövő legfontosabb célja a gazdálkodókkal közösen, hogy a Syngenta hibridekben rejlő genetikai potenciált teljes mértékben kiaknázzák, és ezeket a magas termésátlagokat teljes táblaszintjén is elérjék.

Az idei évtől csúcshibriddel bővül a napraforgó piacvezető kínálata: a Sureli új termésszintet nyit folyamatos kiemelkedő teljesítményével. A linolsavas Express®-toleráns hibrid a NÉBIH kísérleteiben az elmúlt két évben is első lett, tavaly a versenytársait 400 kilogrammal előzte meg hektáronként. A Sureli az IKR és a KITE kísérleteiben is az élen végzett. Utóbbi vizsgálatban Békéscsabán termésmennyisége a 7 tonnát is elérte hektáronként.

A portfólió újdonsága ezen kívül az erős gyökérzetű, jó nitrogén-hasznosító képességű Express®-toleráns, magas olsajavas Suvango. A Clearfield® Plus szegmensbe pedig a rendkívül népszerű SY Bacardi mellé új csillag érkezik: az SY Onestar tavaly az egyik gazdaságban 80 hektáron átlagban 5,8 tonnát hozott hektáronként. A hibrid a mélyfekvésű, lassan száradó talajok mellett akár homokos talajra is kitűnő választás.

Dr. Nagy Viktor
Dr. Nagy Viktor

Dr. Nagy Viktor fejlesztőmérnök

A több mint 600 ezer hektáron termesztett növényt nyereségesen termeszteni okszerű növényvédelem nélkül szinte lehetetlen. Az idei év újdonsága Listego Pro posztemergens gyomirtó a magról kelő gyomok ellen, amelyet a gazdálkodók Clearfield® Plus szegmensben tudnak használni. A Listego Pro kiemelkedő hatékonysággal rendelkezik a csattanó maszlag, a szerbtövis fajok és a selyemmályva, illetve az egyszikű gyomok ellen.

A szakember szerint a termésmaximalizálás érdekében szükség van gombaölő készítmények használatára is. Az Amistar Sun hatóanyagainak köszönhetően rendkívül hosszú tartamhatással rendelkezik a legtöbb gombabetegség – fóma és alternária – ellen is. Hatóanyagai miatt kiváló preventív hatással is rendelkezik, erőteljes zöldítő hatása pedig segít a stresszes időszakokban. Az Amistar Sun termésnövelő hatásával hozzájárulhat ahhoz, hogy akár 500 kilogramm hektáronkénti többlettermést érjenek el a gazdálkodók.

Dr. Varga Zoltán
Dr. Varga Zoltán

Dr. Varga Zoltán termékfelelős

A 2021-es év sikernövénye a kalászos volt, őszi búzából például 12 százalékos növekedést ért el az ágazat az összesen 5 millió tonnás eredménnyel. A világpiacot kalászos területen vezető Syngenta törekvése az, hogy olyan megoldásokat adjon a partnerei kezébe, amellyel a legjobb hatékonyságot tudják elérni.

A vállalat kalászos portfóliója új prémium tavaszi egyszikű-irtó termékkel, az Avoxával bővül, amely a Peakkel közös csomagban lesz elérhető. Ezáltal egyszerre lehet a kritikus egyszikű és kétszikű gyomok ellen is védekezni.

A gazdák körében nagyon sikeres Elatus Era mellett ettől az évtől egy új fizikai csomag, az Amistar Era segíti a növényvédelmet búza, árpa, tritikálé és zab kultúrákban. Az azoxistrobin és protiokonazol hatóanyagokat tartalmazó készítmény rugalmasan felhasználható a lomb- és kalászbetegségek ellen is.

Forrás: Syngenta
Összeállította: Barna Ferenc