Lépnél? Tegyünk együtt a beporzókért!

Írta: Sándor Ildikó - 2020 március 04.

A beporzó rovarok túlélési esélyei a 21. század harmadik évtizedében

Az utóbbi időben a nemzetközi és magyar sajtó is rendre tömeges méhpusztulásokról számol be. A méhek, vagy tágabb értelemben, a beporzó rovarok egyedszáma az elmúlt évtizedekben ijesztő mértékben csökkent, például Magyarországon az elmúlt néhány évben a becslések szerint megduplázódott a méhveszteségek aránya. A tét óriási, hiszen a méhek és egyéb beporzó rovarok munkája nélkül a haszonnövényeink 75 százalékának csökkenne a terméshozama, s a világ rendkívül mély élelmezési válságba kerülne.

A méhek és a többi beporzó rovar túlélésének hatékony támogatása közös, globális feladat. Mi azt szeretnénk, ha ez a kezdeményezés Magyarországról indulna el. Nálunk a méhészet nemzeti ügy, hiszen az Európai Unió tagországai közül Magyarországon a legmagasabb az egy négyzetkilométerre jutó méhcsaládok száma.

Mindezen megfontolások alapján úgy döntöttünk, hogy egy négy állomásból álló kampányt indítunk el, amelynek célja a szakma és a közvélemény figyelmének ráirányítása erre a rendkívül súlyos és aktuális problémára. E kampánynak az egyik eleme a beporzókról szervezett konferencia. A konferencia egyben az Ökológiai Művelődés Alapítvány, az Outdoor Mission Kft. és Szigetmonostor Község Önkormányzata által immár hatodik alkalommal megszervezett, az általános iskolás diákok környezetvédelmi érzékenyítését szolgáló kétnapos ÖKO-Sziget programsorozat megnyitó rendezvénye is, hiszen az idei ÖKO-Szigetnek is a beporzó rovarok helyzete lesz a fókusztémája.

A konferencián ismert és elismert szakemberek adnak áttekintést a beporzó rovarok pusztulásának globális hatásairól, a kialakult helyzet okairól, a hazai háziméh-populáció zsugorodásáról, mint a teljes beporzórovar-állomány állapotát tükröző folyamatról, illetve a megoldási lehetőségek közül a permakultúrás gazdálkodásról.

A konferenciát kerekasztal-beszélgetés zárja, amelyen részben az előadók, részben pedig a fenntarthatóságot létfontosságúnak tekintő vállalkozók fejtik ki egymás gondolataira is reflektálva véleményüket a kialakult helyzetről.

Időpont: 2020. március 10. 13:30-18:45 óra

Helyszín: MagNet Közösségi Ház, Juhar terem / 1062-Budapest, Andrássy út 98.

Konferenciaprogram

13:30 – 14:00 regisztráció

14:00 – 14:15 Köszöntő 1 / a témaválasztás okai, VI. ÖKO-Sziget, a kampány – Lőrinczi István, főszervező

14:15 – 14:25 Köszöntő 2 / VI. ÖKO-Sziget – Molnár Zsolt, Szigetmonostor polgármestere

14:25 – 14:45 Az élet beporzókkal vagy nélkülük – a beporzó rovarok szerepe és eltűnésük lehetséges következményei az emberek életében – dr. Kovács-Hostyánszki Anikó, Ökológiai Kutatóközpont

14:45 – 15:05 A klímaváltozás hatása a beporzók életkörülményeire – Zsebeházi Gabriella, Országos Meteorológiai Szolgálat

15:05 – 15:25 A növénytársítások és a növényvédelmi kezelések hatása a beporzókra – Sipos József (Sipos gazda), növényorvos, egyetemi tanár

15:25 – 15:45 Kávészünet

15:45 – 16:05 A beporzók magyarországi helyzetének bemutatása, a háziméh-populáció példáján keresztül – Bross Péter elnök, a LÉPNÉL? kampány szakmai védnöke, Országos Magyar Méhészeti Egyesület

16:05 – 16:25 A létezés szabadsága – a permakultúra, mint egy beporzóbarát alternatíva – Márkuly István, Permaculture Resources Ireland

16:25 – 16:45 Kérdések, válaszok

16:45 – 17:45 Kerekasztal-beszélgetés (A beporzók szerepe az élelmiszertermelésben. Megoldási lehetőségek, beporzó-barát megoldások. Beporzó-barát kertek, beporzó-barát mezőgazdálkodás).

17:45 – 18:00 Összefoglalás

18:00 – 18:45 Büfévacsora

A konferencia részvételi díjai:

Teljes ár (vállalat vagy magánszemély): 9 500.- Ft

Civil ár: 3 500.- Ft

Méhészek részére a belépő ingyenes, azonban 1 kg mézzel hozzájárulhatnak az ÖKO-Sziget rendezvényen résztvevő diákok étkeztetéséhez.

Pedagógusok számára a részvétel ingyenes.

A konferencián szakmai partnereink és támogatóink 2-2 munkatársa ingyen vehet részt.

Kérjük, hogy részvételi szándékukat a [email protected] e-mail címen jelezzék, a tárgy mezőbe kérjük, a fenti kategóriák valamelyikét írják be.

A konferenciaterem korlátozott befogadóképessége miatt a jelentkezéseket a beérkezett sorrendben tudjuk elfogadni.

A konferencián való részvétel díját a konferenciát megelőzően a következő számlaszámra kérjük utalni:

Ökológiai Művelődés Alapítvány, MagNet Bank, 16200223-10044609