Czerván: 1,9 milliárd euróval nő az uniós agrártámogatás 2014-2020 között

Czerván: 1,9 milliárd euróval nő az uniós agrártámogatás 2014-2020 közöttCegléd, 2014. július 9., szerda (MTI) – A Magyarországra jutó uniós agrártámogatások 1,9 milliárd euróval (587 milliárd forinttal) nőnek a 2014 és 2020 közötti időszakban, ezen belül elsősorban a közvetlen támogatások összege emelkedik – hangsúlyozta az agrárgazdaságért felelős államtitkár szerdán egy ceglédi rendezvényen.

Czerván György, aki a Nemzeti Agrárkutatási és Innovációs Központ (NAIK) Gyümölcstermesztési Kutatóintézetének kutatóállomásán, egy kajszibarackkal foglalkozó tanácskozáson beszélt az agrárgazdaság helyzetéről, elmondta, az új uniós pénzügyi ciklusban évente 1,27 milliárd euró közvetlen támogatás jut Magyarországnak.

Kitért arra is, hogy – a gazdák által kedvelt – termeléshez kötött támogatások lehetősége bővül. Az előző hét évben, termeléshez kötötten a közvetlen támogatás 3,5 százalékát lehetett kifizetni, az új időszakban már 13 plusz 2 százalékát. A 13 százalék mintegy 191 millió eurót jelent évente, ebből a zöldség-gyümölcs ágazat is kap, így a kajszibaracknak is juthat – tette hozzá. (A plusz 2 százalék címkézetten a fehérjenövényeknél fizethető.)

Jelenleg a gyümölcságazat mintegy 2,8 milliárd forint támogatást kap, ami leginkább a gyümölcsszerkezet-átalakítási támogatás, elkülönített támogatások, illetve bizonyos mértékű termeléshez kötött támogatás.

A változás az idei átmeneti év után 2015-től lép életbe, s már tudni, hogy a kérődző, a zöldség-gyümölcs, a cukorrépa és a tejágazat is támogatható lesz a 13 százalékos keretből termeléshez kötötten. A szakmával zajlik az egyeztetés, hogy a zöldség-gyümölcsöt illetően milyen formában kapjon majd támogatást – mondta.

Czerván György hangsúlyozta: az előző évekhez képest a zöldség-gyümölcs ágazat kapja majd a megnövekedett mozgástéren belül a legnagyobb támogatási összeget, ami lényegesen több lesz a korábbiaknál.

A rendezvényen kutatók, szakemberek és termelők tanácskoztak a kajszibarack helyzetéről, termesztéséről, valamint a tapasztalatokról és a kilátásokról.

MTI 2014. július 9.

agrártámogatás Czerván gazdaság mezőgazdaság támogatás