fbpx

Kiemelt figyelmet fordít a Nébih a görögdinnye ellenőrzésére

Írta: - 2014 július 11.

Kiemelt figyelmet fordít a Nébih a görögdinnye ellenőrzéséreBudapest, 2014. július 10., csütörtök (MTI) – A magyar dinnye július eleje óta kapható a hazai üzletekben, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal (Nébih) kiemelt figyelmet fordít a nyári szezonális termékek, így a görögdinnye ellenőrzésére.

Zsigó Róbert, a Földművelésügyi Minisztérium (FM) élelmiszerlánc-felügyeletért felelős államtitkára csütörtökön Budapesten, sajtótájékoztatón elmondta: az ellenőrzések folyamatosak, s amikor felmerül annak a gyanúja, hogy nem magyar görögdinnyét árulnak, megteszik a szükséges lépéseket. Ez a termelők és a vásárlók érdekében történik, az üzletláncoktól pedig azt várják el, hogy a dinnyeszezonban csak magyar dinnyét áruljanak – emelte ki.

Közölte: a kistermelői piacokon és alkalmi árusítóhelyeken a hatóság elsősorban azokat a forgalmazókat ellenőrzi, akik magukat őstermelőként határozzák meg, de az áru nyomon követhetősége megkérdőjelezhető.

A felvásárlási árak alakulását is nyomon követik, s ha bármi probléma felmerülne, akkor a korábbi évekhez hasonlóan egyeztetnek a piaci szereplőkkel – mondta.

Kitért arra, hogy az ágazat a nemzeti dinnyeprogram elindítása óta megerősödött, 6 ezer hektáron termelnek görögdinnyét az országban. Hozzátette: a dinnyetermesztés az országban mintegy 10 ezer családnak nyújt megélhetést. A magyar görögdinnyét nemcsak bel-, hanem külföldön is keresik a vásárlók, a megtermelt dinnye közel felét külföldön adják el – fűzte hozzá.

A tárca hétfőn indult, a magyar görögdinnyét népszerűsítő kampányának célja, hogy a fogyasztók minél több magyar dinnyét vásároljanak. A hazai dinnye mindig frissebb, jobb ízű, mint az import – mondta. Szeretnék elérni, hogy a dinnyeszezon végére a termelők és a vásárlók is elégedettek legyenek.

Mártonffy Béla, a Zöldség-Gyümölcs Szakmaközi Szervezet (FruitVeb) elnöke elmondta: az idén bőven lesz görögdinnye az országban, a jövő héttől az import dinnye aránya a piacon nulla százalékra csökken a korábban rendelt készletek kifutásával.

A sajtóanyag szerint dinnyét lékelni csak akkor lehet, ha rendelkezésre állnak az eszközök tisztításához és fertőtlenítéséhez, illetve a kézmosáshoz a kellő feltételek.

Tavaly a dinnyeforgalmazás ellenőrzésekor közel 30 tonna jelöletlen, nem tisztázott eredetű dinnyét foglaltak le, és több mint 11 millió forint bírságot szabtak ki. A Nébih szakemberei több napon át végeztek ellenőrzést 2013 nyarán négy határátkelőhelynél, ahol a belépő szállítmányokat vizsgálták, azonban hatósági intézkedésre nem volt szükség – írták. Az ismétlődő ellenőrzések hatására nőtt a jogkövető magatartás, láthatóan több helyen már megfelelően jelölik a termékeket.

MTI 2014. július 10.