fbpx

Egyszerűbb lett a díjtámogatott biztosítás igénylése a gazdák számára

Írta: - 2014 június 20.

Egyszerűbb lett a díjtámogatott biztosítás igénylése a gazdák számáraBudapest, 2014. június 19., csütörtök (MTI) – Egyszerűbb lett a díjtámogatott biztosítás igénylése a gazdák számára, mivel egy rendeletmódosítás lehetőséget ad a biztosítónak is, hogy benyújtsa a gazdák helyett a kötvényeket a Mezőgazdasági és Vidékfejlesztési Hivatalnak (MVH) – közölte a Generali Biztosító az MTI-vel.

A tájékoztatás szerint 2012-ben vezették be azt az agrárbiztosítási rendszert, melynek keretében a magyar gazdák a biztosítási díj 65 százalékáig díjtámogatást igényelhetnek.

Az elmúlt évek tapasztalatai alapján egyre többen élnek ezzel a biztosítási formával: a Generalinál például 2012-ben még csak 600, egy évvel később már közel 1300, míg az idei évben már hozzávetőleg 2300 ilyen biztosítást kötöttek.

Ezzel a társaság jelenleg a piac egyharmadát fedi le. Míg a tavalyi évben a támogatási keret 80 százalékát használták ki a gazdálkodók, az idei évben várhatóan nagyobb lesz ez az arány, mert egyértelmű növekedés látszik – állítják a Generalinál.

A megváltozott jogszabályi környezet pedig lehetőséget ad arra, hogy a díjtámogatott mezőgazdasági biztosítás ajánlatait és a kötvényeiket a gazdák helyett a biztosító nyújtsa be az MVH-hoz a tárgyév augusztus 31-ig. A Generali Biztosító ezen biztosításai esetében külön meghatalmazás nélkül átvállalja ügyfeleitől a benyújtási kötelezettséget – tartalmazza a tájékoztatás.

Az MVH az MTI érdeklődésére mindehhez hozzátette: a támogatott növénybiztosítást értékesítő biztosító társaságok kötelező adatszolgáltatása alapján 2014-ben közel 7900 biztosított mezőgazdasági termelő rendelkezik megkötött támogatott növénybiztosítási szerződéssel.

Ez jelentős növekedés a 2013-as kérelmezési évhez képest, amikor mintegy 5000 biztosított mezőgazdasági termelő kapta meg támogatott növénybiztosítási szerződése díjának 65 százalékát. Az idén – hasonlóan a múlt évi keretösszeghez – 10,67 millió euró, több mint 3 milliárd forint használható fel a növénybiztosítási szerződések díjának támogatásához – közölte az MVH.

MTI 2014. június 19.