fbpx

A tej terméktanács 101 forintos tej alapárat jelez előre

Írta: - 2014 június 20.

A tej terméktanács 101 forintos tej alapárat jelez előreBudapest, 2014. június 19., csütörtök (MTI) – A Tej Szakmaközi Szervezet és Terméktanács kilogrammonként 101 forintos nyerstej alapár átlagot jelez előre a 2014/15-ös kvótaév második negyedévére – közölte a szakmai szervezet csütörtökön az MTI-vel.

A 2014. április 1-től 2015. március 31-ig tartó kvótaévre vonatkozó éves átlag alapár prognózisán nem változtatott a terméktanács, az továbbra is 103 forint kilogrammonként.

A terméktanács elnöksége még 2011-ben határozott úgy, hogy mivel a piaci egyensúly fenntartását elősegítő információ az egy évre előremutató nyerstej felvásárlásiár-prognózis, azt ajánlja a piaci szereplőknek, hogy alkalmazzák azt, vagy a szerződésekben legfeljebb 2,5 százalékkal térjenek el az évközi piaci változások függvényében.

A tej terméktanács elnöksége a kvótaév során negyedévente vizsgálja felül a prognózisát. A kvótaév első negyedévére 102 forintos átlagárat adott meg márciusban a szervezet, vagyis ahhoz képest most 1 forinttal mérsékelte a következő negyedévre vonatkozó előrejelzését.

A szakmai szervezet arra is felhívja a piaci szereplők figyelmét, hogy az import termékek mennyisége súlyosan zavarja a tejpiaci egyensúlyt.

Közleményükben hangsúlyozzák, hogy a szervezet kiemelt figyelmet fordít a piaci egyensúly megtartására, ennek érdekében soron kívüli, határozott piaci intézkedéseket fog kezdeményezni valamennyi lehetséges fórumon.

MTI 2014. június 19.