Az agrárkamara támogatja az ÉFOSZ népegészségügy javítását célzó programját

Írta: - 2014 június 20.

Az agrárkamara támogatja az ÉFOSZ népegészségügy javítását célzó programjátBudapest, 2014. június 19., csütörtök (MTI) – A Nemzeti Agrárgazdasági Kamara (NAK) felhívja tagjait, hogy csatlakozzanak az Élelmiszer-feldolgozók Országos Szövetsége (ÉFOSZ) által meghirdetett önkéntes programhoz, és vállalják, hogy például csökkentik a só és a telített zsírok fogyasztását.

A kamara csütörtöki közleményében hangsúlyozza: Magyarországon a közegészségügyi állapot jelentősen rosszabb, mint a hasonló gazdasági fejlettségű országokban, ebben a nem megfelelő életmód mellett kiemelt szerepe van az egészségtelen táplálkozásnak.

Az ÉFOSZ május végén tartott közgyűlésén fogadta el a népegészségügy javítását célzó felhívását. Ezzel kívánják segíteni a fogyasztókat a nemzetközi táplálkozási ajánlások szerinti só- és telített zsírbevitel fokozatos csökkentésében, valamint az életkornak és fizikai aktivitásnak megfelelő, optimális mennyiségű kalória-bevitelben.

Az önkéntes vállalások választható listáján egyebek mellett szerepel, hogy a termékek 80 százalékának részlegesen hidrogénezett növényi olajból származó transzzsírsav-szintjét 2019. december 31-éig 1,5 százalék alá csökkentik. Az előrecsomagolt termékek 75 százalékán pedig a kötelező tápérték jelölési előírásokon túl 2017. december 31-éig feltüntetik a referencia-beviteli értéket.

A program kiterjed a termékek felelős reklámozására, illetve az aktív életmód népszerűsítésére is.

A NAK szerint kiemelten fontos, hogy az ÉFOSZ által meghirdetett célkitűzések megvalósuljanak. Ezért arra ösztönzik tagjaikat, vizsgálják meg, hogy milyen formában tudnak csatlakozni a felhíváshoz.

A magyar fogyasztók kiegyensúlyozott táplálkozása és egészségi állapotuk javítása nem az egyes ágazatoknak súlyos terhet jelentő népegészségügyi termékadó révén, hanem sokkal inkább az élelmiszerágazat önszabályozásával és széleskörű társadalmi összefogással érhető el – emelte ki közleményében a kamara.

MTI 2014. június 19.