fbpx

A szója nem csak szója

Írta: Szerkesztőség - 2011 augusztus 05.

Annak ellenére, hogy a világon mindenhol széles körben használnak szója fehérje termékeket, számos téveszme létezik az állati takarmányozásban betöltött szerepével kapcsolatban. Manapság a takarmánykeverők – főleg Európában – a növényi fehérjeforrások használatának előnyeit kutatják, amely garancia a jelenleg elérhető szója fehérje termékek legfrissebb adatainak használatára, mint a minőségi jellemzők és a különböző takarmánykeverékekben alkalmazható bekeverési arányok.

A bőséges ellátás különleges kombinációja, a versenyképes árak és a magas tápérték a szóját nagyon vonzó alapanyagnak minősíti takarmányozási szempontból. Öt különböző takarmányminőségű szója fehérje terméket különböztetünk meg (lásd táblázat).

 

Általános típusú szójafehérje termékek analitikai tulajdonságai

Termék típusa

FFS

SBM

BSPP

SPC

SPI

Fehérje, %

40

48

56

65

85

Sztachióz, %

4-4.5

4.5-5

<0.5

1-3

<0.2

Raffinóz, %

0.8-1

1-1.2

<0.1

<0.2

<0.1

Tripszin inhibitor TIA, mg/ g fehérje

3-25

4-8

2-3

2-3

1-7

Β-konglicinin, mg/g

50-100

10-50

0.002

0.002

0.002

Lektin, ppm

50-200

50-200

<1

<1

<1

Foszfort kötő phytic sav, %

0.6

0.6

0.4

0.6

FFS- full-fat szója, SBM- zsírtalanított szójadara, BSPP- biológiai úton előállított szója fehérje termék, SPC- szója fehérje koncentrátum, SPI- szója fehérje izolátum

Full-fat szója (FFS) és zsírszegény szója (SBM) a leginkább ismert árucikkek, amelyet a takarmánykeverők használnak baromfi, kérődző, növendék és hízó sertés takarmányban, illetve a háziállat és hal takarmányokban. Amíg a FFS és az SBM minőségi szempontból elfogadható, addig versenyképes áruk miatt előtérben maradnak.

Azonban az FFS és SBM káros összetevőket is tartalmaz – úgynevezett anti-nutritív faktorokat (ANF) – amely korlátozó tényezőként szerepel az igényes takarmányok tekintetében, mint például a választáskori malacok takarmánya, illetve a tejpótlók. Az ANF további feldolgozási folyamatok során eltávolítható, amely tökéletesebb szója fehérje terméket eredményez (lásd táblázat):

– Szója fehérje koncentrátum (SPC), alkohol-víz lepárlással előállított termék

– Szója fehérje izolátum (SPI), víz lepárlással, üllepítéssel és oldással előállított termék

– Biológiai úton előállított szója fehérje termék (BSPP), szabadalmaztatott biológiai feltárással készül

Azonkívül, hogy mint fehérjeforrás használatos más táplálkozási és működési szempontok is befolyásolják ezen termékek alkalmazási potenciálját. Minden terméknek és termék típusnak megvannak a maga érdemei. Annak érdekében, hogy a legmegfelelőbbet válasszuk ki adott alkalmazás tekintetében, fontos, hogy tisztában legyünk a különböző termékek tulajdonságaival.

A szója tulajdonságai

ltalában az SPI előállítási költsége nagyon magas, ezért takarmányokban történő alkalmazása kizárólag különleges követelményeknek megfelelő termékek előállításakor indokolt. Példaként tejpótlót említhetünk, ahol a teljes oldódás alapkövetelmény, mivel az itatási folyamat statikus, nem kevert technológián alapul.

Az SPC a magas energia tartalmú lazac takarmányok gyártásakor lehet a legjobb választás. Ilyen takarmányokban ugyanis alig van hely bármilyen „töltelék” anyagra, és gazdasági szempontból az SPI nem a célnak megfelelő termék. Takarmányozási kísérletek bebizonyították, hogy az SPC 75% halliszt fehérjét képes helyettesíteni ilyen receptekben.

Ily módon borjaknál stimulálja a koncentrátum felvételt, ezáltal növeli a testtömeg-gyarapodást és elősegíti a folyékony tejpótlóról való átállást a száraz takarmányra. Hasonlóképpen malacoknál prebiotikus hatása van az emésztőrendszerre.

A háziállatok takarmánya egy másik potenciális felhasználási terület. Sajnos azonban a szója úgy tűnik nagyon rossz hírnévnek örvend, legalábbis az európai állateledel gyártók körében. A mai változatos szója fehérje kínálat mellett ez nem indokolt és valószínűleg a következőkre vezethető vissza:

– naprakész adatok hiánya – számos receptkészítő és tanácsadó szerint a szója sajnálatos módon még mindig egyet jelent az alapanyag típusú zsírtalanított, pörkölt szójadarával (SBM)

– rossz tapasztalatok – költségkímélés miatt a SBM túl nagy arányban kerül felhasználásra, különösen a háziállat eledelekben, amely kevésbé ízletes és székrekedést okozó terméket eredményez

Malac takarmányok hal liszttartalmának teljes kiváltása

Számos kísérlet bizonyította, hogy a kiemelt szója fehérje termékek kiválthatják a fölözött tejport és hallisztet, lehetőleg más növényi fehérje kombinációkkal együtt. A vásárlóknak fenntartásuk van a minőség és a törvényhozási szigorítások tekintetében a halliszt használata kapcsán, ami jelenleg olyan kísérletek kivitelezéséhez vezetett, amelyben a dán LT hallisztet (alacsony hőmérsékleten szárított) teljes egészében kiváltják. A kísérlet, amelyet egy jól szervezett dán farmon kiviteleztek 900 malacot foglalt magába (két csoportban, 3 ismétlés), 24 napra választották, 7.7 kg súlyban.

A kontrol adag 7.5% hallisztet és 10% BSPP-t tartalmazott, míg a kísérleti adag összes halliszt tartalmát 2% búza gluténnel, 3% burgonya fehérjével és 2.1% BSPP-vel helyettesítették. (1-2 diagram)

A teljes periódusra számolva az átlagos napi takarmányfelvétel (ADFI) 682 g/nap volt a kontrol csoport, és 782 g/nap a kísérleti csoport esetében. Ugyanakkor a testtömeg-gyarapodás 20%-al, a takarmányértékesítés 4%-kal javult.

  1. Ileális emésztési együtthatók malacok esetében

Az alapanyagok, malactakarmányok optimalizáláskor használt ileális emészthetőségi adatai fehérje és aminosav tekintetében idősebb malacokra, 40-50 kg, vonatkozóan vannak meghatározva. Az idősebb malacoknak sokkal fejlettebb emésztőrendszerük van, amely a választáskori malacok emésztési tulajdonságainak túlértékeléséhez vezet. Sajnos a malacokra vonatkozó kiterjedt ileális emészthetőségi adatok listája még hiányzik.

Ennek a kihívásnak eleget téve a Hamlet Protein A/S együttműködve a Hohenheim-i Egyetemről (Stuttgart, Németország) R. Mosenthin professzorral egy doktori szintű projektet indított el fehérje és aminosav ileális emészthetőségi adatainak felállítására, 4-8 hetes malacok in vivo vizsgálata során. A projekt mögé az Amerikai Szója Egyesülés és a legtöbb nagy fehérje szállító is felsorakozott, így a kísérletben minden típusú fehérje kiegészítő részt vesz. Az publikálható eredmények valószínűleg 2014-ben várhatóak.

  1. Új fehérje termék a tejpótlókban

Cégünk mostanában mutatta be különleges új fehérje termék-skáláját tökéletesebb ásványi anyag emészthetőséggel, amelyek főleg a haltakarmányok bekeverésének szempontjait figyelembe véve kerültek kifejlesztésre. Azonban más lehetőségek keresésekor azt találtuk, hogy az újonnan kifejlesztett BSPP meglepően jól teljesített a növekedés és egészségi állapot tekintetében borjúnevelés és itatásos borjúhízlalás esetén is. A pozitív hatást mindkét esetben megfigyelhető volt és vélhetően az ásványi anyag jobb elérhetősége eredményezte.

A vásárlók alternatív minőségű fehérje források iránti kereslete miatt újra értékelődött a szójafehérje. További termék-fejlesztéseket fogunk végezni a vásárlók igényeinek megfelelően. A szójafehérje iparnak további kiaknázatlan potenciálja áll a növekedés mellett, olyan szegmens, amelyből az innovatív termékek fognak előtörni. Az ilyen saját fejlesztésű termékek – mint BSPP – mindinkább kiesnek a klasszikus generikus kategóriából specifikációjuk fizikai és organoleptikus tulajdonságaik lévén.

Ole Kaae Hansen