fbpx

Antik örökség és modern siker – tapasztalatok (nemcsak) szójatermesztőknek

Írta: Szerkesztőség - 2011 augusztus 05.

LAJTAMAG, minden, ami vetőmag: nem véletlenül választotta ezt mottójául a mosonudvari Lajtamag Kft., valóban, minden hazai növénytermesztési kérdésre igyekeznek választ adni az érdeklődőnek és széles vetőmag kínálatot biztosítani a piacon. már 1992 óta foglalkoznak kalászos, repce, zöldtrágya növények és egyéb aprómagvak vetőmag termeltetésével, feldolgozásával és értékesítésével.

termesztett növények között mustár, olajretek, facélia, bíborhere, vörös here, pohánka, angolperje, nádképű csenkesz, olaszperje, vörös csenkesz, hibrid perje, lucerna, takarmány repce, hibrid repce, réparepce és természetesen a főbb gabonanövények is szerepelnek. Az idei szakmai nap középpontjában egy, a hazai agrárágazatban méltatlan helyen álló növény, a szója állt.

„A szója igényesebb növény, termesztését még mi is tanuljuk, kísérleteket állítottunk fel mind termesztéstechnológiában, növényvédelemben és fajtaválasztásban egyaránt.” Seiwert Gábor cégvezető-tulajdonos célként a 3 t/ha-os termésátlagot és hazánkban a 30-40.000 ha termőterületet tűzte ki közös célul, mindez nem lehetetlen, ennek bebizonyítására hívta a szakma tapasztalt előadóit a rendezvényre. Olvasóinknak röviden összefoglalom a hallottakat, a részletekért pedig keressék bizalommal a Lajtamag munkatársait (9246 Mosonudvar, Bereki út 1.www.lajtamag.hu).

Fehérje tartalma miatt az állati takarmányozás nélkülözhetetlen eleme a szója, ez köztudott, a vetésszerkezetre gyakorolt jótékony hatásáról már ritkábban esik szó. Ha nem a hazai adatokból indulunk ki, akkor az eredmények már döbbenetesek.

szója termőterülete (ha)

termés (t)

2000.

71,9 millió

156 millió

2009.

90 millió

235 millió

2011.*

261 millió

A szója világsikerének tendenciái sokatmondóak

*előrejelzések szerint

t termel egy gazda földje hektáronként. Ha ehhez még azt is hozzáadjuk, hogy a teljes agrárexportunk 22%-át gabonából érjük el, már-már kockázatosnak is nevezhető a látszólag szép eredményünk. Nem a jó minőségű kenyérgabona ellen szeretnék kampányolni (annál is inkább mert lapunk hasábjain a jó minőségű magyar nemesítésű vetőmag és a Pannon búza program mellett is szólok), hanem az alternatívákra kívánom felhívni a figyelmet.

A jelenlegi kormánypolitika az állattenyésztés felkarolását, gyakorlatilag újraindítását tűzte ki céljául, ebben nagy szerep jut a hazai sertéságazatnak, amiben viszont a szójának még nincs más alternatívája. Jó minőségű szóját mi is tudunk / tudnánk termelni (a szója import 80%-a génmódosított termesztésből származik, míg a hazai stratégia maximálisan GM mentességet diktál és követel, tehát van itt némi ellentmondás).

Mit kell tudnunk, ha szójatermesztésbe fogunk:

– két kalászos között meghálálja a vetésváltást (majd a kalászos is);

– minőségi talaj előkészítést igényel (kombinátor, kompaktor);

– sortávolsága 45-50 cm (kapás sortáv), de sűrűbb vetésben is helytáll, a Lajtamag ajánlásával 600.000 mag/ha (4 zsák/ha) az ajánlott a vetőmagszükséglet;

– gyomirtása nélkülözhetetlen;

– az öntözés (különösen virágkötés idején) növeli a termésbiztonságot és termésátlagot egyaránt

– betakarításánál a flexibilis vágóasztal nem feltétel (de egyenetlen felszínen hatékonyabb)

– 3 t/ha termésátlag szükséges a gazdaságos termeléshez (az idei várható felvásárlási ár 80-100.000 Ft/t)

– keresett termék, felvásárlása folyamatos hazánkban is

És ha már a felvásárlásnál tartunk: Környén előreláthatóan 2012 elején kezdi meg működését az a 20-25.000 tonnás kapacitású feldolgozó (UBM Kft.), ahol speciális szarvasmarhatakarmányt fognak többek között majd előállítani.

A szója sokoldalúan hasznosítható növény az állatok takarmányozásán túl a humán élelmezésben is fontos szerepet játszik. Az eddigieknél nagyobb arányú hazai termesztése révén tehát a fehérjeimport egy része is kiválthatóvá válna.

Együttműködés új kapcsolatokkal

A vetőmag feldolgozás éves tisztítási feladata kb. 7000 tonna, raktárkapacitása 8000 m2 síktároló. A korszerű vetőmagüzem gépei Olvasóinknak már ismerősek, most csak ízelítő a Cimbria gépekből: Heid csávázógép, Cimbria Delta finom tisztító, Heid triőr, Cimbria Delta toklászoló-dörzsgép.

A vetőmagpiac változó kihívásaira választ keresve a Saatbau Linz Hungári Kft., mint a Saatbau Linz osztrák piacvezető növénynemesítő és vetőmag forgalmazó cég magyarországi leányvállalata, és a Lajtamag Kft. szoros együttműködési szerződést kötött a Saatbau Linz fajtáinak magyarországi piaci értékesítésére. Mindkét cég arra bíztatja jelenlegi és jövőbeli partnereit, hogy válasszák az előállításukban és forgalmazásukban kínált magas genetikai értéket képveslő fajtákat, és maradéktalanul használják ki az ebben rejlő lehetőségeket.

Sándor Ildikó