fbpx

Tej: kitart a gyors és brutális áremelkedés

Írta: Kohout Zoltán - 2022 november 24.

Az agrár-kutatóintézet szerint egy év alatt majdnem megduplázódott a nyerstej átlagára. A gazdák számára nem éppen kedvező, hogy a tej felvásárlása nagyon visszaesett a tavaly őszihez képest.

Az AKI PÁIR adatai szerint Magyarországon a nyerstej országos termelői átlagára szűken 205 forint/kilogramm volt 2022 októberében. Az alapár 5 százalékos emelkedése mellett a nyerstej átlagára 6 százalékkal nőtt októberre a szeptemberihez képest, és 76 százalékkal meghaladta az előző év azonos hónapjának átlagárát. Jó hír, hogy a nyerstej felvásárlása tovább nőtt, és októberben 2%-kal nőtt szeptemberhez, ugyanakkor 7%-kal elmaradt tavaly októberhez képest. A nyerstej kiviteli ára közben 236 forint/kilogramm volt októberben, ami az előző havihoz képest 7, az előző év azonos hónapjához viszonyítva 74 százalékkal magasabb. Ugyancsak nem jó hír, hogy az export is visszaesett: az AKI adatai szerint a nyerstej kiszállítása 14 százalékkal csökkent a tavalyi októberihez képest.

A trendek egyébként világszerte hasonlóak. A nyerstej termelői ára nemzeti valutában kifejezve az Európai Unióban 46 százalékkal, az USA-ban 33 százalékkal, Új-Zélandon 9 százalékkal emelkedett 2022 szeptemberében az egy évvel korábbihoz képest.

(forrás: AKI PÁIR)