fbpx

Népszerűek a fix kamatozású hitelek

Írta: Csomor Zsolt - 2019 október 21.

Az Erste Bank Agrár Kompetencia Központja agrárszakmai estet rendezett: az Erste Power Network Club eseményen a pénzintézet arról is beszámolt, hogy az NHP Fix program kihelyezéseiből 10 százalékos piaci részesedést tűzött ki célként.

Dinamikus bővülés

Idén is jelentős növekedésre számít a vállalati hitelezésben, ezen belül a kis- és középvállalkozások (kkv) finanszírozásában az Erste Bank Hungary. A Magyar Nemzeti Bank (MNB) adatai szerint az idei esztendő második negyedévében a vállalati hitelállomány éves összevetésben 16-kal emelkedett. A kkv-szektor hitelállománya az előzetes adatok alapján közel 13%-kal nőtt tavaly az egy évvel korábbihoz képest.

Az Erste Bank ennél is dinamikusabb bővülést tudhat magáénak. Augusztus végén a pénzintézet vállalati hiteleinek állománya meghaladta a 700 milliárd forintot, ami 22%-kal magasabb az egy évvel korábbinál, ismertette Szerdahelyi Róbert, a bank kis- és középvállalati igazgatója.

 Piaci átlagot jelentősen meghaladó növekedés az agrárhitelezésben

A kkv-finanszírozáson belül lendületes növekedést mutat a mezőgazdasági és az élelmiszeripari vállalkozások hitelezése. Az Erste agrárium területén működő kkv-ügyfeleinek száma idén augusztus végén csaknem 7%-kal haladta meg az egy évvel korábbit, míg a hitelezett ügyfeleké közel 13%-kal nőtt. Ezek eredményeként a hitelállomány mintegy 30%-kal bővült 1 év alatt.

A pénzintézet idén is folytatta a piaci átlagot jelentősen meghaladó növekedését az agrárhitelezésben, ahol további jelentős bővülést tervez. Az Erste Bank Agrár Kompetencia Központjának előrejelzése szerint a mezőgazdasági beruházások értéke a tavalyi 348 milliárd forint után idén elérheti a 400 milliárd forintot, mondta Fórián Zoltán, az Agrár Kompetencia Központ vezetője.

A beruházási környezet jelenleg igen kedvező, köszönhetően a támogatott hitelprogramoknak, a Vidékfejlesztési Program megvalósítási szakaszának, a piaci kihívásoknak, a kamatkörnyezet és a támogatási rendszer változásával kapcsolatos várakozásoknak, valamint a gazdálkodói szemléletváltozásnak. Az Erste mindehhez szakértelmével, stabil, rugalmas és gyors munkával járul hozzá. A fejlesztési döntések során a bank szakértői az ügyfelek mellett állnak, személyes konzultációkkal, középtávú előre jelzésekkel és elemzésekkel is segítik munkájukat.

Két év alatt fogyhat el az NHP Fix keretösszege

A kkv-szektor finanszírozását nagymértékben segítette az MNB 2013-ban indult Növekedési Hitelprogramja (NHP), ami idén az NHP Fix konstrukcióval folytatódik. A rendelkezésre álló ezermilliárd forint keretösszegből a vállalkozások beruházásaik finanszírozásához juthatnak forráshoz legfeljebb 2,5%-os kamat mellett.

Az Erste Bank az NHP Fix programban a kihelyezésekből 10%-os piaci részesedést tűzött ki célként. A bank várakozása szerint az NHP Fix ezermilliárd forintos keretösszege két év alatt fogyhat el.

A pénzintézet tapasztalatai szerint minél nagyobb a vállalkozás árbevétele, illetve minél tapasztaltabb a cég- vagy a pénzügyi vezetés, annál nagyobb a kereslet a fix kamat lehetősége iránt. Ezt jól mutatja az Erste saját forrású, fix kamatozású programja, az Erste Növekedési Program sikere.