A színpadon az óriási Mercedes

Írta: Agrárágazat-2022/1. lapszám cikke - 2022 január 05. -Hirdetés

Hang- és fényeffektekkel, tűzijátékkal színesített, látványos show-műsor keretében mutatták be a táncosok, hogy a Mercedes-Benz új kishaszonjárműve mennyire sokoldalúan használható. A budapesti RaM Színházban előadott zenés-táncos ősbemutatón a főszerepet a MercedesBenz legújabb sztárja, a Citan kapta.

A színpadon a Citan

Máris díjat nyert

Az új „csillag” színrelépését Szilveszter Tibor, a Mercedes-Benz Hungária Kft. kishaszonjárművek kereskedelmi és marketingigazgatója (képünkön) mindjárt egy másik friss, örömteli hírrel együtt jelentette be a sajtó képviselőinek. Az új Citan ugyanis elnyerte a 2022-es Év Nemzetközi Haszongépjárműje (Van of the Year) díjat a Renault Kangoo-val közösen.

A sikeres modellek folytatása

A Mercedes-Benz a nagyméretű és a közepes transzporterek szegmenségben a Sprinter és a Vito modellekkel kiemelkedően sikeres. Az új Citan pedig a kisebb méretű kishaszonjárműveket képviselve teszi teljessé a portfóliót. (Később további változatok is jönnek, a teljesen elektromos eCitan, egy hosszú tengelytávú, valamint a Mixto változat.) A teljesen új fejlesztésű modell a csillagos márkára jellemző karakteres formatervvel, kivételes menetkényelemmel és biztonsági felszereltséggel rendelkezik. Jelenleg két változatban: dobozos és személyszállító kivitelben (Tourer) is elérhető. A kétféle típus, a különféle verziók és felszereltségek sokoldalú felhasználási lehetőséget biztosítanak az áru- és személyszállításban tevékenykedőknek.

Rakodásra tervezve

A jármű szűk helyeken is a biztonságos közlekedés lehetőségét kínáló kompakt külső méretei (hosszúság: 4 498 mm) kimagasló helykínálatot biztosítanak. A rövid tengelytávú (2 716 mm) modell rakodótere is jóval nagyobb elődjéénél – dobozos felépítménnyel például a raktér hossza flexibilis válaszfallal akár 3,05 méter is lehet. A tolóajtók különösen a szűk parkolóhelyeken kínálnak a korábbinál tágasabb, praktikus hozzáférést a rakodótérhez 615 milliméter széles és 1 059 milliméter magas nyílásaikkal. A rakodást segíti továbbá, hogy a dobozos verzió alsó küszöbe mindössze 59 centiméter magas. Mindkét hátsó ajtó 90 fokos szögben nyílik, de szükség esetén akár 180 fokban is nyitható.

Személyszállító Citan

Kényelem és biztonság felsőfokon

Az új Citan üresen és terhelve is megbízható, ugyanakkor kényelmes utazást szavatol, a dobozos verzió pedig kifejezetten nagy terhelés mellett is stabil marad. A kiváló helykihasználás mellett kivételes zajcsillapítás és üléskényelem, valamint gazdag felszereltség jellemzi. Az energiaelnyelő zónákkal ellátott merev karosszéria, a nagyteljesítményű LED-es fényszórók nagyobb biztonságot, jobb látási körülményeket biztosítanak. A dobozos haszonjárműben 6, a Tourer változatban pedig 7 légzsák óvja az utasokat alapfelszereltségként.

Mercedes-Benz Citan

Citan – személyszállító (Tourer) kivitelben

Jön az eCitan is

A Citan az utolsó, belső égésű motorral gyártott MercedesBenz kishaszonjármű. Az újabb fejlesztések már kizárólag elektromos hajtással lesznek elérhetők. A teljesen elektromos hajtású eCitan 2022 második felében érkezik, ennek várható hatótávja egy feltöltéssel 285 kilométer lesz, gyorstöltőn az akkumulátor előreláthatólag 40 perc alatt 10ről 80 százalékosra lesz feltölthető. Ezek a paraméterek megfelelőek lehetnek az átlagos felhasználók számára, akik gyakran városi környezetben, rövid távú kiszállításra használják ezeket a gépkocsikat.

Kristóf Imre