fbpx

Új baromfi állatjóléti támogatás 15 milliárd keretösszeggel

Írta: Barna Ferenc - 2022 október 16.

A Vidékfejlesztési Program keretében új állatjóléti támogatási konstrukciót indít a szaktárca a magyar baromfi ágazat számára 15 milliárd forint keretösszeggel – olvasható az Agrárminisztérium közleményében.

Tyúk keresi a csipegetnivalót
A támogatási konstrukció változott, a baromfitartóknak követni kell az új előírásokat (fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Határidők

A támogatási kérelmek benyújtására 2022. november 15. – december 15. között, valamint 2023. szeptember 15. – október 15. között lesz lehetősége a gazdáknak. Az idei évben benyújtott támogatási kérelem 12 hónapos időtartamra szóló igénylést jelent, amelyet 2023 őszén újabb egy éves támogatási időszak követ.

A Nagy István, agrárminiszter felhívta a mezőgazdasági termelők figyelmét arra, hogy a támogatás mostani egy éves kötelezettségvállalási időszaka 2022. október 16-tól indul, tehát ekkortól kell a magasabb szintű feltételeket biztosítani az állatállomány számára a támogatás lehívása érdekében

Támogatási kérelmet azok a gazdák nyújthatják be, akik a nyilvántartási rendszerekben az állatok tartójaként szerepelnek, valamennyi állategészségügyi nyilvántartási és nyomonkövetési kötelezettségének eleget tesznek, valamint betartják az állategészségügyi és állatvédelmi szabályokat.

Bővültek a követelmények, állatsűrűséget csökkenteni kell

Az uniós agrártámogatási rendszerben a baromfitartók számára eddig alapvetően beruházásokat segítő támogatási lehetőségek álltak rendelkezésre, ezt bővítették most a magasabb szintű állatjóléti követelményeket kompenzáló támogatási formával.

A felhívás az állatsűrűség csökkentésével, a mechanikai sérülések megelőzésével, az ivóvíz minőségű itatóvíz használatával, valamint az étkezési tojást termelő tyúkok és tenyészbaromfi állományok vonatkozásában toxinmentes takarmányokkal történő takarmányozással kívánja a baromfiállományok jólétét javítani.

A kettős finanszírozás elkerülése

A vonatkozó uniós előírások értelmében a nemzeti költségvetésből finanszírozott baromfi állatjóléti támogatások közül ki kell vezetni az eddig ebből a forrásból támogatott állatjóléti tevékenységeket.

Ezeket a továbbiakban a Vidékfejlesztési Programból, majd azt követően a Stratégiai Terv pályázataiból finanszírozzák. A nemzeti baromfi állatjóléti támogatás keretei között 2022/2023 III. és IV. negyedévére kifizetési kérelem tehát már nem lesz benyújtható a takarmány nem kívánatos anyagtartalom-mentességének, illetve a takarmányozáshoz szükséges ivóvíz-minőségű víz biztosítására, sem a mechanikai sérülések megelőzésére.

A felhívással nem érintett intézkedések vonatkozásában a nemzeti támogatási jogcím továbbra is elérhető.

Az új felhívás megtekinthető a nemzeti pályázati portálon.

További, hasonló témájú cikkeket olvashat portálunk adott rovatában!

Forrás: AM/Sajtóközlemény
Összeállította: Barna Ferenc