fbpx

Széles medence, szép, kerek, izmolt far

Írta: Kristóf Imre - 2022 augusztus 05.

A nagydíjas limousin tenyészbikáiról híres Mozsgai József sellyei törzstenyésztő, most borjas tehenével is fajtagyőzelmet ért el az Alföldi Állattenyésztési és Mezőgazda Napokon. Sikerük titkát kérdezte lapunk a Mozsi Major gazdáitól.

Sikerek néhány év alatt

Mozsgai József és párja Büky Lilla 10 éve a fővárosi életet hátrahagyva költözött le Budapestről a Baranya megyei Sellyére. Az általuk alapított Mozsi Major kiváló természeti adottságokkal rendelkezik a szabad marhatartásra. A bő vízellátottságú legelőkön, a nagytestű francia Limousin húsmarha otthonosan érzi magát. Az évek óta elért sikerek pedig azt bizonyítják, hogy az állattartás mellett jó kezekben van a törzstenyésztés szakmai munkája is.

– Nagyon nagy öröm ért bennünket, hogy a limuzin fajtagyőztes díjat is el tudtuk hozni borjas tehenünkkel. Általában a bikáinkkal szoktunk ilyen sikereket elérni. Most először a borjas tehenünkkel is megjelentünk a kiállításon egy fiatal üsző és két fiatal bika mellett. A fiatal üszőnk harmadik, az egyik fiatal bikánk második és első díjas lett nőivarban a borjas tehenünk. Az összevetésben pedig a limuzin fajtának a legjobbja is lett ez a borjas tehén – nyilatkozta lapunknak Mozsgai József Limousin törzstenyésztő Sellyéről.

Mozsgai József és Büky Lilla díjnyertes anyatehenükkel
Mozsgai József és Büky Lilla díjnyertes anyatehenükkel

„Szép kerek és izmolt far”

A törzstenyészeteknél a legjobb vérvonalak párosítása mindig valamilyen elérendő cél érdekében történik. A tenyésztő azt a tulajdonságot próbálja erősíteni, ami által az utódállatok még értékesebb hústömeget, nagyobb tejhozamot, egészségesebb állományt adnak.

– Mi célként azt tűztük ki, hogy amennyire lehet, próbáljuk meg a hús mennyiségének a növelését, ezen belül is az értékes húsok nagyobb aránya jelenjen meg az állatainkon. Ezek az úgynevezett értékes húsok: a hát- és a farizomzatnak a túlsúlyát jelentik. A Mozsi Majornak az állatai, hogy úgy mondjam farnehezek, tehát egy nagyon szép kerek, farizmoltságot tudunk mutatni az állatainkon. Mivel a nőivarra épül a tenyésztés, ez a nőivarú fajtagyőztes státusz azt jelenti, hogy jó az a tenyésztési irány, amit mi elgondoltunk, amivel gazdálkodunk az általunk felépített Mozsi Majorban.

Díjnyertes limousin bika Sellyéről
Díjnyertes limousin bika Sellyéről

Kezdő állattartóknak is ajánlott

A Mozsi Major Baranya megye déli részén, a Dráva egykori árterén helyezkedik el, ahol kiváló vízellátottságú legelőterületeik vannak. Ideális hely az ilyen francia, nagytestű fajta tartására.

– Ez a terület nagyon hasonlít a franciaországi Limous megyéhez, ezért kiválóan alkalmas az onnan származó limousin fajta tartására. Erre a fajtára főként az jellemző, hogy nagyon finom csontozattal rendelkezik és a bőr alatti faggyútartalom alacsonyabb az átlagnál, így a kettő együtt nagyobb színhúskitermelését eredményez. Emellett nagy a testtömege az állatoknak.

Szeretetben felnevelt állatok Sellyén
Szeretetben felnevelt állatok Sellyén

Nálunk jellemzően az anyák 800 kg körüli, a kifejlett tenyészbikák pedig 1300 kg súlyúak. A kis fej miatt a könnyű ellés a jellemző, és nagyon elevenek a borjak. Három naposan már – mi azt szoktuk mondani – feldönti az anyját úgy szopja a tejet. Nagyon jó a betegségekkel szembeni ellenálló képessége is, és kevéssé érzékeny a különböző takarmányozási hibákra. Ezért a tulajdonságaiért kezdőknek is tudom javasolni, ha francia fajtát szeretnének tartani, akkor a limousin egy ideális megoldás lehet a számukra is – tette hozzá Mozsgai József Limousin törzstenyésztő.