fbpx

Az „üzemszintű gyomirtási rendszer” előnyei

Írta: Agrárágazat-2022/08. lapszám cikke - 2022 augusztus 05. -Hirdetés

A modern növényvédelemben egyre inkább mérésekre, megfigyelésekre alapozva hozzuk meg az egyes kezelésekkel kapcsolatos döntéseket. A gyomok esetében már nem irtásról, hanem szabályozásról beszélünk, alapvetően a növényvédelmet az adott évi gazdasági kár elhárítására használjuk.

Érdemes azonban azt is figyelembe venni, hogy ami egy adott évben termesztett kultúrában nem okoz kiesést, az a következő évben vagy években nehéz feladat elé állíthat minket más kultúrában! Jó példa erre a kalászos gabonákban egyre inkább terjedő egyszikű gyomok esete. Az utóbbi években, de különösen 2021-ben nagyon sok helyen láthattunk egyszikűekkel, elsősorban széltippannal, de egyes országrészekben rozsnokfajokkal és ecsetpázsittal fertőzött gabonatáblákat.

Hogy is alakulhatott ki ez a helyzet? Az egyik ok lehet a repce. A repcében ugyanazok a gyomok jelennek meg, mint az őszi kalászosokban, azonban gazdasági kárt főleg a kétszikűek, például az ebszékfű okoznak. Az egyszikűek közül a gabona-árvakelésnek szenteltünk figyelmet, mivel ez kel ki korán, a repcével együtt. A széltippan és a rozsnokfajok többnyire csak a fejlett repcében kelnek ki, így a gabona-árvakelés elleni kezelések ellenük nem hatásosak. Mivel a repce alapvetően elnyomja őket, nem vesszük ezeket figyelembe a gyomirtószer-választáskor. Ugyan kis egyedszámban voltak jelen, gazdasági kárt nem okoztak, de magot hoztak, melyek bekerültek a talajokba. A másik ok az időjárás lehet. A 2020 előtti 5 évre jellemzőek voltak a hosszú, meleg, száraz őszök. Ez nem kedvezett a kalászos gabonában az egyszikű gyomok kelésének, mivel ezek 1-2 cm mélyről csíráznak akkor, amikor ez a talajréteg tartósan nedves. A kedvezőtlen körülmény azonban nem azt jelentette, hogy ezek a gyomok kipusztultak. Kis egyedszámban, főleg a repcében, folyamatosan jelen voltak és magot hoztak, azaz elkezdődött a talajok feltöltődése az egyszikűgyom-magokkal. 2020 őszén aztán kialakult az ideális körülmény számukra, és az addig elfekvő magok kikeltek, immár gazdasági kárt jelentő mértékben. Őszi búzában „csak” jelentősen megnőtt a gyomirtás költsége, az őszi árpa esetében viszont, ha a megjelenő gyom valamelyik rozsnokfaj volt, lehetetlenné vált tavasszal a védekezés.

Megoldás, ha üzemszintű gyomirtási programot alakítunk ki. A repcében lehetőségünk van a gabonákban veszélyes egyszikű gyomok felszaporodásának megelőzésre. A Butisan® Complete vagy Clearfield® repce esetén a Cleratop®, hosszú talajhatásának köszönhetően, hatékony a hideg talajból későn kelő egyszikűek ellen. Egy sikeres repceelővetemény-gyomirtás után, a kalászosokban könnyebb a gazdasági kár elhárítása! Az őszi búzában és árpában engedélyezett Pontos® széltippan ellen már 0,75 l/ha dózisban hatékony. 1,0 l/ha Pontos®szal jó eredményeket érhetünk el az ecsetpázsit, a gabona és a fedélrozsnok ellen is*. Amint a gyomok kelését észleljük, azonnal cselekednünk kell! Ellenük a végső hatás talajon keresztül alakul ki, ehhez idő és bemosó csapadék kell. Ha 3–5 levelesre erősödnek, a kezelés csak blokkolja a növekedésüket, de az elvárt hatékonyság elmarad.

Egyértelmű, hogy a megszokásokra alapozó, a kultúrnövényen kívül mindent ellenségnek tekintő növényvédelem kora véget ért. Fontos azonban, hogy a gazdaságunkra egy komplex egységként tekintsük, és ne csak az adott év gazdasági hasznát vegyük figyelembe.

*BASF Hungária Kft. által elvégzett belső kísérletek alapján

Hangyel Attila
fejlesztőmérnök

Basf Partner
CÍMKÉK