fbpx

Repcegyomirtás biztonságosan

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 augusztus 06.

A mezőgazdasági munkákon belül a repcetermesztés egyik legfontosabb alapköve a sikeres gyomirtás elvégzése, hiszen alapvető fontosságú, hogy a repcenövényünkkel együtt csírázó és azonos talajmélységből vizet, valamint tápanyagokat felvevő gyomok jelentette konkurenciát minél előbb megszüntessük.

A repce gyomirtását szerencsére elég széles időbeni spektrumon tudjuk megvalósítani a mai technológiákkal. Természetesen, ahogy minden éremnek két oldala van, úgy ezeknek a technológiáknak is megvan a maguk előnye és hátránya.

A preemergens gyomirtás vitathatatlan előnye, hogy a gyomok jelentette konkurencia már rögtön a legelső fázisban kikapcsolásra kerül, hiszen a csírázásgátló hatással rendelkező hatóanyagok már a gyommagok csírázását is meggátolják, valamint az egészen fiatal csíranövénykéket pusztítják el. Így értelemszerűen ezek a gyomok nem jelentenek semmiféle konkurenciát kelőfélben lévő repcenövényeinknek, amelyek így zavartalanul képesek fejlődni. Hátránya a technológiáknak, hogy csupán a talajon keresztüli hatásukra támaszkodhatunk, hiszen a levélen keresztüli gyomirtó hatás nem lehetséges. A talaj felszínére kipermetezett gyomirtó szernek pedig megfelelő mennyiségű bemosó csapadékra van szüksége ahhoz, hogy a talajba bemosódva a gyomok csírázási zónájába jusson.
Fontos tehát, hogy olyan preemergens gyomirtó szert válasszunk, melynek hatóanyagai rugalmasan képesek aktiválódni a bemosó csapadék érkezésekor, történjen az ideális esetben a kezelés után néhány napon belül vagy a száraz őszi időszakokban jóval később, több csapadékmentes hét elteltével.

Butisan Complete

A korai posztemergens, tehát a gyomnövények szik–kettőleveles állapotához időzített gyomirtási kezelések már egyesítik magukban a talajon és a levélen keresztüli hatáskifejtés minden előnyét. A pre-/korai posztemergens repcegyomirtási szegmens koronázatlan királya minden kétséget kizáróan a Butisan® Complete. Mind megbízhatóságban, mind hatékonyságban felülmúlhatatlan, hiszen a benne lévő három hatóanyag hasonló hatásmechanizmussal rendelkezik, mégis eltérő pontokon hat. A Butisan® Complete hatóanyagai: a metazaklór, a dimetenamid-P és a quinmerak egymás hatását kiegészítve, tökéletes hatékonysággal irtják az összes fontos, repcében károsító gyomnövényt.

Az elmúlt évek tapasztalatai megmutatták, hogy az időjárási körülmények egészen szélsőséges kihívások elé tudják állítani a jól bevált gyomirtási technológiáinkat is. Így történt ez 2020 őszén is a tiszaalpári kísérleti helyszínünkön, ahol a Butisan® Complete -tel történt preemergens kezelés után 24 napig egy csepp eső sem hullott. A szárazság következtében a gyomok kelése a vetést követő bő egy hónap múlva tudott megindulni. A Butisan® Complete hatóanyagai azonban még az ilyen későn érkező csapadék hatására is képesek voltak aktivizálódni és kifejteni hatásukat, kiváló gyomirtó hatást eredményezve a területen.

Repce kezelés
Butisan® Complete 2,5 l/ha hatékonysága extrém késői bemosó csapadék esetén

A Butisan® Complete preemergensen és korai posztemergensen kijuttatva egyaránt kiváló megoldás repcéink gyomirtására, legyen szó bármilyen gyomviszonyról. Kijuttatását pedig nem szükséges közvetlenül a várt bemosó csapadék érkezéséhez időzíteni, hiszen nyugodtan bízhatunk benne, hogy a benne lévő hatóanyagok az optimálisnál később megérkező csapadék hatására is aktivizálódni fognak.

 

Németh Balázs
BASF Hungária Kft.
agro.basf.hu

BASF logó