fbpx

Szürke ludak a ménes helyett Kisbéren (videóval)

Írta: Kristóf Imre - 2021 augusztus 06.

Rendkívül gyorsan nőnek, és nagyon szelídek a tenyészlibák a Kisbéri Lúdtenyésztő Kft. telepén. Többször is szelektálják őket küllemre, testtömegre és vérmérsékletre is, hogy kiváló májludakat nemesítsenek.

 

 

A kezünkből esznek

Nagyon szelídek, félelem nélkül, kíváncsian jönnek oda hozzánk a kislibák az első tenyészólba belépve, a Kisbéri Lúdtenyésztő Kft. telepén. Elképesztően gyorsan nőnek, alig másfél hónap múlva már elérik az 5 kilós súlyt, és ezáltal az 50 szeresére növelik a testtömegüket. Közben többször is szelektálják őket küllemre, testtömegre, és vérmérsékletre is.

 

Kiss Csaba
Kiss Csaba, a Kisbéri Lúdtenyésztő Kft. ügyvezetője

 

– Ez az állomány 11 napos. Mint látható hihetetlen módon megnőttek már ezalatt a rövid idő alatt is, de tovább növekednek és a hétvégén, 2 hetes korukra megközelítik majd a 900 grammos súlyt. itt vegyesen neveljük a tojókat és a gunarakat ebben a korban még, ők képezik majd a jövő évi tenyészállományunkat.  Jelenleg az üzemi saját teljesítményvizsgálatuk zajlik, amelynek során a szelekciós időpontokban válogatjuk őket testtömegre, küllemre, vérmérsékletre, illetve a takarmányértékesítő képesség, ellenálló képeség kerül itt vizsgálatra. Amit szeretnék mindenképpen kiemelni: hogy az INTEGRAL MB 09 egy rendkívül nyugodt vérmérsékletű fajta. Bejöttünk ide fehér ruhában és látszik, hogy kíváncsiak, idejönnek, nem zavarja őket az idegen ember jelenléte sem – mutatja be az állomány legfiatalabb részét Kiss Csaba, a Kisbéri Lúdtenyésztő Kft. ügyvezetője.

 

Irány a zöld

 

13 hetes kisbéri tenyészludak
13 hetes kisbéri tenyészludak

 

Nem félősek, sőt kifejezetten érdeklődőek a nagyobb ludak is. A madárinfluenza miatt korábban elrendelt zárt tartásuk most megszűnik és végre kimehetnek a szabadba legelni.

Ebben az ólban 500 db liba van, 13 hetesek. Szegénykéim eddig teljesen zárt tartásban nevelődtek, ami egyébként a libának eléggé fajidegen. Már nagyon szívesen mennének ki, főleg, hogy látják az ajtókon, hogy zöldell a természet kívül. Szerencsére feloldották a zárt tartású korlátozást, rövidesen mehetnek majd legelni. A nevelésük 40 hétig tart, 26 hetes korban kezdődik az ivarérés, és a 40. héten kezdenek el tojást termelni. Ez az állomány a nevelésük 1/3-ánál tart.

 

Folyamatos szelekció

 

57 hetes, tojástermelő tenyészludak
57 hetes, tojástermelő tenyészludak

 

Több mint dupla ennyi idős a másik ólban lévő libaállomány. Ezeknél a madaraknál a nevelés már befejeződött, a szelekciójuk a tojásrakásra történik.

Ebben az istállóban 300 db egyéves liba található. Egészen pontosan 57 hetesek, és a keltető tojástermelésnek a vége felé tartanak. Ilyenkor zárul le a szelekciójuk, ami a nevelés utáni tojástermelésre is történik. Kikerültek az állományból a későn termelésbe indulók, a termelést korán befejezők, valamint azok a gunarak, amelyek nem megfelelő kondíciót mutatnak. Ezt a megmarad állományt fogjuk a 2. ciklusban tovább szaporítani, már családokra bontva a termelést. Most egy pihenő időszak fog nekik következni, amit szerencsére kint a szabadban tölthetnek majd, ezért nagyon boldogok lesznek. A tojóknak ilyenkor 7, a gúnároknak olyan 7,5 kiló a súlyuk. Az ő utódjaikból lesznek a következő elit állományok, illetve nagyszülő állományok. A nagyszülő állományainktól kerülnek ki az ország különböző részére a szülőpár libák, akiknek az utódjaik kerülnek felnevelésre és töméses hízlalásra. Az elit állomány egy kisebb létszám, ebből lehet képezni egy akkora nagyszülő állományt, ami lehetővé teszi, hogy egy ilyen 5 ezres tojótelepre kerüljön szülőpár állomány. A szaporítási fokozatok így néznek ki ennél a lúdfajnál – részletezte Kiss Csaba, a Kisbéri Lúdtenyésztő Kft. ügyvezetője.