Kalászostarlók kezelése repcevetés előtt

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 augusztus 06.

A kalászosokat követő repce előtti tarlókezelések fontos megelőző kezelésekké váltak. Nemcsak a tarlómaradványok lebomlásának gyorsítása fontos feladat, de az ekkor végzett okszerű kezelések megelőzhetnek veszélyes gombafertőzéseket, feltárhatnak tápanyagokat, és olyan egészségi állapotba hozhatják a talajokat, amely megfelel a repce kezdeti fejlődésének.

A Tigra® a Trichoderma asperellum T1 törzsét tartalmazó mikrobiológiai készítmény. A Trichoderma fajok különböző gombaellenes enzimeket és antibiotikus hatású vegyületeket termelnek, és ezeknek a tulajdonságaiknak köszönhetően a különböző – főként talajlakó – kórokozó szervezetek ellen nagyon jó hatékonysággal alkalmazhatóak. A Tigra® különleges formulációja a gomba talajban történő gyors felszaporodását teszi lehetővé. A kristálycukorra felvitt Trichoderma telepek így közvetlenül és gyorsan kapják meg azt a kezdeti szénhidráttápanyag-mennyiséget, amely a talajban történő gyors felszaporodásukhoz vezet.

A Tigra® technológiai szintű alkalmazásával több irányból érvényesülő komplex hatékonyságot érhetünk el:

1, Nitrogén hatóanyag hatékonyságának növelése – a Tigra® talajba kerülését követően auxinhormon-termelést generál, amely szerepet játszik a nagyobb gyökértömeg kialakulásában és gyorsabb csírázásra készteti a repcét.

2, Foszformobilizálás – a Trichoderma gomba által termelt további enzimek (foszfatáz, fitáz) fontos szerepet játszanak a talajban kötött foszfor hatóanyagok a növény számára felvető állapotba történő átalakításával, így a repce foszforhiányos lilulása megelőzhető.

3, Védekező reakció kiváltása – a Trichoderma gomba életciklusa során olyan másodlagos anyagcseretermékeket termel, amelyek képesek a növények immun/védekező reakcióit fokozni a biotikus és abiotikus stresszhatásokkal szemben, így a repce ellenállóvá válik a szárazság és a rovarkártétel okozta stresszel szemben.

tarlókezelés

4, Csökkenti a talajlakó káros szervezetek életterét – a Tigra® rendszeres alkalmazásával a Trichoderma gomba gyors térnyerése jellemző, amely visszaszorítja a talajban élő káros mikrogombákat (Fusarium, Pythium, Rizochtonia, Sclerotinia). Azokon a területeken, ahol a vetésforgóban sűrűn szerepel az őszi káposztarepce, napraforgó, szója, meghatározó problémát jelent a fehérpenészes rothadás (Sclerotinia sclerotiorum) kórokozója. A gomba kitartóképletei (szkleróciumok) hosszú évekig megőrzik fertőzőképességüket, és direkt (micéliumos fertőzés) vagy indirekt (aszkospórás fertőzés) módon bekövetkező fertőzéssel jelentős kártételt okozhatnak. A Tigra® rendszeres alkalmazásával biológiai úton mérsékelni tudjuk ezeknek a területeknek a fertőzési nyomását.

RepceSclerotínia fertőzés repcén

A szármaradványok lebomlását az Amalgerol® kijuttatásával segíthetjük. Az Amalgerol® egyedien magas szervesolaj-tartalma miatt óriási határfelületen terül szét a szármaradványokon, nagy életteret biztosítva a lebontóbaktériumoknak. Ezeken az olajos határfelületeken, ahol van oxigén, nedvesség és tápanyag, a lebontóbaktériumok szaporodásnak indulnak. Az Amalgerol® könnyen felvehető széntartalma pedig azonnali, gyorsan hasznosuló tápanyagot biztosít a baktériumok számára. Németországi kísérletek során, 2014 és 2017 között, évente 3 l/ha Amalgerol®-dózissal kezelve a szármaradványokat a kezelt terület humusztartalma 15%-kal nőtt a kezeletlen területekéhez képest. A brnói egyetem kísérletei során bebizonyosodott, hogy az Amalgerol®-kezelés több mint duplájára, 110 %-kal emeli a talajkorhasztó baktériumok számát a kezelt területen.

Tigra+Amalgrol

 

A Tigra®-kezeléssel egy menetben kell kijuttatni az Amalgerol®-t is. A technológia költsége a Tigra + Amalgerol Pack vásárlásával csökkenthető. A csomagban 2 × 20 kg Tigra® és 25 liter Amalgerol® található, amely 8 hektár tarló kezelésére elegendő. A kombinációt ki lehet permetezni vetés előtt és után, illetve később, a tenyészidőszak elején, a repce 4-6 leveles állapotában is. Vetés előtt a sekély (5-10 cm mély) bedolgozás, az eső segíti a Trichoderma spórák bejutását az aktív gyökérrendszerhez. A permetezés időzítése nem elsődleges szempont, mivel nincs sürgős bedolgozási, illetve bemosódási kényszer, mivel néhány hétig a gombaspórák túlélnek a talajon vagy a növények felületén, az Amalgerol® hatékonyságát pedig a napfény nem befolyásolja.

 

Hechta