fbpx

Amalgerol® Protect Pack – a gombafaló bacik

Írta: Agrárágazat.hu - Hirdetés - 2021 március 02.

Amalgerol® Protect Pack gyűjtőcsomag: Amalgerol® növénykondicionáló készítmény (2 × 10 liter) + 2 liter Biofil® „B” komponens. Dózis: Amalgerol® 2–4 l/ha + Biofil® „B” komponens 0,2–0,4 l/ha. A csomag tartalma 5–10 hektár kezelésére elegendő, a fertőzési nyomás figyelembevételével.

Amalgerol® Essence Protect Pack gyűjtőcsomag: Amalgerol® Essence növénykondicionáló készítmény (2 × 15 liter) + 3 liter Biofil® „B” komponens. Dózis: Amalgerol® Essence 3 l/ha + Biofil® Talajőr „B” komponens 0,3 l/ha. A csomag tartalma 10 hektár kezelésére elegendő, és ökológiai gazdálkodásban használható.

 

Fuzárium

Fuzáriumfertőzés kukoricaszáron (fotó: Dr. Varga Zsolt)

 

Az Amalgerol® tápanyagot és életteret biztosít a talajbaktériumok számára, amelyek az Amalgerol®-kezelés eredményeként erőteljes szaporodásnak indulnak. Amennyiben egy új baktériumfajt juttatunk a talajba, hogy ott elszaporodva különböző kedvező hatásokat érjünk el, az Amalgerol®-kezelés segítségével növeljük a bejuttatott baktériumkészítmény túlélési esélyeit, és segítjük a felszaporodását.

A Biofil® „B” komponens hatóanyaga a Bacillus subtilis baktériumfaj. A Bacillus baktériumtörzsek elsősorban a talajból fertőző növényi kórokozókat gátolják, szaporodásukat visszaszorítják (fuzáriumok, szklerotínia, Aspergillus, Botrytis, Alternaria, Macrophomina, Rhizoctonia). Emellett növényi növekedést serkentő hatásúak. A törzsek sziderofórmolekulákat termelnek, melyek a gyökérkörnyezetből megkötik a vasat, vas-sziderofór formában.

A gyökérkörnyezet így vashiányossá válik sok kórokozó gomba számára, mert a vas-szidorofórokat nem tudják felvenni, hasznosítani, ezáltal növekedésük, elterjedésük visszaszorul. Ugyanakkor a vas-sziderofórokat a növényi gyökerek képesek felvenni. A Bacillus baktériumok élettérfoglaló stratégiájuk révén is gyorsan és nagy számban képesek a gyökérfelületen megtelepedni, így gyakorlatilag kiszorítják onnan a kórokozó gombákat.

A Bacillus subtilis több mint hetvenféle antibiotikumot képes előállítani, így e nemzetség fajai közül a legtermelékenyebb. Az antibiotikumok a talajban csökkentik a növényeket fertőző gombák felszaporodását és fertőzését.

 

Fuzárium

Fuzárium kukoricacsövön (fotó: Dr. Varga Zsolt)

 

Használható a növények intenzív növekedési időszakában

A legtöbb baktériumkészítmény hatóanyaga élő baktériumokból áll, ezért ezeknek a termékeknek az eltarthatósága korlátozott. A „B” komponens nem élő baktériumokat, hanem baktériumspórákat tartalmaz. A gömbölyű, vastag sejtfallal rendelkező baktériumspórák nagyon ellenállóak, így a termék eltarthatósága hűtés nélkül is 2 év. A vastag sejtfal megvédi a baktériumokat a külső hatásoktól, így ez a baktériumtermék keverhető folyékony műtrágyával és növényvédő szerekkel is. A spórák csíraképességüket hosszú ideig képesek megtartani kedvezőtlen körülmények között, ugyanakkor a talajra permetezve és beforgatva, kedvező körülmények közé kerülve rohamosan csírázásnak indulnak, és fölszaporodnak.

Az Amalgerol® Protect Pack és az Amalgerol® Essence Protect Pack kijuttatható a vetés előtti talaj-előkészítéskor a talajra permetezve, ebben az esetben keverhető folyékony műtrágyákkal, vagy vetés után, kelés előtti gyomirtásokkal egy menetben.

Használható a növények intenzív növekedési időszakában, a növényekre permetezve. Ekkor keverhető a kombináció más, nem baktériumölő növényvédő szerekkel, levéltrágyákkal is. Ha a kijuttatás után nem dolgozzuk be a készítményt a talajba, előnyös a kijuttatást egy csapadékos időszakot megelőzően elvégezni, hogy az eső a készítményeket bemossa a talajba.

Mindkét készítmény használható minden szántóföldi és kertészeti kultúrában az egészséges talaj megőrzésére.

www.hechta.hu

 

Videós előadás az Alamergol Protect Packról:

 

 

További Hechta-termékek.