CLAAS bemutatja az új szériás változtatható kamrás bálázóját

VARIANT 400

2016. augusztus, Harsewinkel / Metz.

VARIANT 470

A VARIANT 400-as sorozat bevezetésével egy egészen új változtatható kamrájú bálázót mutat be a CLAAS. A fejlesztés során a fő hangsúly az anyagáram továbbításra, kötözésre, karbantartásra irányult, ami azt jelenti, hogy egy erős, megbízható könnyen kezelhető és karbantartható bálázóról beszélünk, ami alkalmas szalma, széna, szilázs betakarítására is egyaránt.

Az új VARIANT 400-as széria a VARIANT 300-as termékcsalád továbbfejlesztett változata a 2017-es bálázási szezonra. Ahogy eddig is, most is elérhető lesz mindkét különböző bálaméret (0,90–1,55 x 1,20 m és 0,90–1,80 x 1,20 m), valamint a (ROTO CUT) szecskázós vagy anélküli kivitel a (ROTO FEED). Mindemellett van még lehetőség opcióként a hidraulikus fenéklemez lenyitásra (PRO), valamint a 2,35 m széles XXL rendfelszedőre (Pick-Up).

VARIANT 485 RC

Opcionális duplagörgős terményleszorító

A duplagörgős terményleszorító ugyanolyan kialakítású, mint a QUADRANT nagykockabálázón, vagy a JAGUAR silózón. Ez a rendleszorító, szintén rugóztatott, valamint négy különböző magassági helyzetbe kézzel beállítható. Ez azt jelenti, hogy gyorsan és könnyen be tudjuk állítani a rendfelszedőt, hogy a felszedendőn áthaladó anyagáram egyenletes legyen, valamint az új VARIANT bálázónk ez által a gyorsabb rendfelszedéssel még termelékenyebb tud lenni. A PRO, mint nyitható fenéklemez továbbra is elérhető, ami szintén segítséget nyújt, a termelékenység növelésében a garantáltan kevesebb állásidővel. A kevesebb állásidőt még a 2017-es évtől opcióként kérhető szállítási helyzetbe becsukható önbeálló tarlókerék is garantálja.

360°-os rotor csillag kialakítás

Fejlesztések történtek az új modellek rotor csillagainak kialakításaiban. A rotoron a csillagok 360°-al vannak elfordítva egymáshoz képest a jelenlegi 180° helyett. Az új csillag rotor így garantálja a nagyobb anyagáramot elérve a percenkénti 6000 vágást a 14 db állókés használata esetében, valamint az egyenletesebb bálakamra feltöltést az egyforma méretű és formájú bálák érdekében. Ennek igazán nagy előnye kis rendek esetében érzékelhető.

360° rotor csillag kialakítás

Hálós kötöző rendszer

Az új modellek hálós illetve zsineges kötöző rendszere szintén kapott átalakítást. A ponyvát kiváltó új hálóvezető lemez segítségével Ön biztos lehet abban, hogy minden betakarítási körülményben a háló beadási folyamat végbemegy.

Az új VARIANT modelleknél opcióként elérhető lesz a „Edge-to-edge” technológia. Ez azt jelenti, hogy a bálán a háló lefut mindkét oldalára, a szép bálaforma és a könnyebb mozgathatóság érdekében. Ez köszönhető például az új profilú késtartónak, valamint a spirállal ellátott hálóvezető görgőnek.

Mindemellett az új kialakítású hálótartó egység most már képes befogadni 1,3 m széles bálahálót is akár. Ezen rendszer használata előnyös lehet akkor, ha kazalba rakjuk a bálákat különösképp, ha szabad ég alatt tároljuk azokat.

Új hálóvezető lemez

Új kötöző rendszer

Edge-to-edge hálós kötöző rendszer (spirállal)

Hosszú élettartamú láncok és hevederek

Megerősítették az elülső vázrészt az új VARIANT 400-as sorozatban, ami egy jobb hevedervezetést eredményez, csökkentve ezzel az amúgy is gyorsan, 3 m/s forgó hevederek kopását.

A bálakidobás csak másodpercek kérdése. A CLAAS újratervezte a bálakamra ajtaját, hogy még gyorsabban lehessen nyitni és zárni azt. Ez a művelet mindösszesen 6 másodpercet vesz igénybe.

A bálázón található láncok ugyanolyan nagy igénybevételeknek vannak kitéve, mint az abban elhelyezkedő hevederek. Ezért a láncok kenését egy folyamatos üzemű lánckenő rendszer biztosítja, függetlenül a bálaszámtól. A lánckenő kefék az összes láncot beleértve a rendfelszedő láncát is ellátják a megfelelően beállított olajmennyiséggel.

1,3 m széles háló tartó

Jobb hevedervezetés

bálázó CLAAS technika