fbpx

Tavaly 62 ezer forint volt, idén meghaladhatja a 135 ezret

Írta: Barna Ferenc - 2022 június 11.

Lesz elegendő búza Magyarországom, de a gabona rekordmagas ára az élelmiszerek jelentős drágulását fogja okozni a közeljövőben – a kenyérgabona hazai és világpiaci árának alakulása, a várható termésminőség és a búza tápanyagellátása volt a Debreceni Egyetemen rendezett XXIX. Búzatanácskozás témája.

Pepó Péter, egyetemi tanár
Magyarországon megtermelt 5 millió tonna búzából, mindössze 2,5 millió tonna kenyérgabonát használunk fel – Pepó Péter (Fotó: DE)

Pepó Péter, a DE Mezőgazdaság-, Élelmiszertudományi és Környezetgazdálkodási Kar Növénytudományi Intézetének egyetemi tanára

„Jelenleg csaknem 220-250 milliméternyi csapadék hiányzik a földekről. Az aszályos időszak miatt az idei búzatermés várhatóan elmarad a tavalyitól. A 2021-ben elért 5,9 tonnás országos termésátlaghoz képest, ebben az évben közel egytonnás termésátlag csökkenés várható.”

A terméskiesés nem veszélyezteti hazánk gabonaellátását, hiszen a Magyarországon megtermelt 5 millió tonna búzából, mindössze 2,5 millió tonna kenyérgabonát használunk fel.

„Az idei év termésének minőségét egyelőre nem lehet megjósolni. Figyelembe kell venni azonban azt, hogy egy stresszhelyzetben nevelkedett állomány mennyisége mellett a minőségével is probléma lehet. A termelők azonban sokat tehetnek a káros hatások mérséklésére. A búzatermesztés sikerét három tényező határozza meg: a környezet és az időjárás, a fajta kiválasztása, valamint az agrotechnika, a tápanyagellátás. A búzatanácskozás célja, hogy olyan új technikákat mutassunk be a gazdálkodók számára, amellyel jelentősen javíthatják a termelés hatékonyságát még ilyen környezeti tényezők mellett is.”

Lakatos Zotán, elnök-vezérigazgató
A mintegy 40 százalékos áremelkedés júliusban már érezni fogjuk – Lakatos Zoltán (Fotó: DE)

Lakatos Zoltán, a Hajdú Gabona Zrt. elnök-vezérigazgatója

A világ és a hazai piaci folyamatokat elemezve kimondható, hogy kritikus időszakot él át a búzatermelés. A búza tonnánkénti ára 2021-ben 62 ezer forint volt, most várhatóan eléri a 135 – 140 ezer forintot.

„A világon évente 790 millió tonna búzát termelnek. Az import- és exportfolyamatok során 150- 160 millió tonna gabona cserél gazdát, ebből az orosz, illetve az ukrán termelők 55- 58 millió tonna gabonát visznek a piacokra. Elsősorban a fejlődő országok importálnak tőlük. Az orosz- ukrán háború azonban pánikvásárlásokat okozott a világpiacon, amelynek árfelhajtó hatását mi is megérezzük.”

Egy kiló búza felvásárlási ára 140 forint, ebből következik, hogy a boltok polcaira 300 forint/kg-os áron kerülhet a liszt. A mintegy 40 százalékos áremelkedést júliusra prognosztizálja a szakember, mely később jelentősen befolyásolja majd a malom-, valamint a sütőipar árait.

Kalászos táblák, növényvédelmi munka
A mezőgazdasági termelők sokat tehetnek a káros hatások mérséklésére (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

A Böszörményi campuson megrendezett búzatanácskozás további témái és programjai többek között:

  • a tápanyagformák és adagok hatásáról;
  • az őszi búza optimalizált tápanyagellátásáról is;
  • a DE Agrár Kutatóintézetek és Tangazdaság Látóképi Növénytermesztési Kísérleti Telepén folyó búzakísérletek.

Forrás: DE/Közlemény
Összeállította: Barna Ferenc