fbpx

Tápanyag-utánpótlás levélen keresztül?

Írta: - 2022 március 28. -Hirdetés

Komplex hatóanyag-tartalmú növénykondicionálók egyre fontosabb és előtérbe kerülő szerepe a növénytermesztésben

szántóföld

A magas műtrágyaár, a kialakult műtrágyaellátási gondok a gazdákat a tápanyag-utánpótlás alternatív megoldásainak használatának irányába tereli. Alternatív megoldás a tápanyag-utánpótlásban minden olyan termék, készítmény használata, amely a magas tápanyagtartalmú műtrágyák használatától eltér. Gondolok itt a különböző talajkondicionáló termékekre – legyen ez huminsavas vagy akár egy talajbaktérium – vagy a komplex hatóanyag-tartalmú lombtrágyákra. Ezek akár növényspecifikusan tartalmazzák a mikro-makro elemeket egyéb anyagokkal kiegészítve, mint pl. alga, huminsav. S gondolhatunk még biostimulátorokra, egyéb gombákat tartalmazó készítményekre is.

Csökkenthetők a műtrágyaadagok!

Amint említettem, a kaotikus műtrágyahelyzet miatt most felértékelődött az alternatív tápanyag-utánpótlási megoldások szerepe. Meg kell említenem, hogy a jelenlegi műtrágyaadag-csökkentés mellett több egyéb fontos tulajdonságot is tudhatunk ezeknek a termékeknek.

A talajkondicionálók (HuminForce), szárbontók megoldást jelenthetnek a talajaink termőképességének javítására, a talajszerkezet, illetve a pH leromlásának megállítására, helyreállítására, a talajsavanyodás visszafordítására. Csökken a környezeti terhelés, a talaj mikrobiológiai életét helyreállíthatjuk, a talajban lekötött és a növényeink számára ez idáig elérhetetlen mikro- és makroelemeket mobilizálhatjuk. Ezáltal a komplexműtrágya-adagok csökkenthetők.

organit kondi

Levélen keresztüli tápanyag-utánpótlás

A növénykondicionálók, lombtrágyák alkalmazásával a növény számára stresszes, kritikus időszakokban is megvan a lehetőség a mikro-makroelemek kijuttatására, mégpedig a növényeknek könnyen elérhető és felvehető formában. Mindezt folyamatosan, az egyéb növényvédelmi kezelésekkel egy menetben tegyük, meg plusz kijuttatási költség nélkül! Ezáltal a megfelelő fejlődési szakaszban folyamatosan tápanyaghoz juttathatjuk a növényeinket. A növény még az aszályosabb, csapadékmentesebb időszakokban is fel tudja venni ezeket a tápelemeket, minimalizáljuk a tápanyag-veszteséget.

Az Alphaplantnál több megoldást is kínálunk a gazdálkodók számára, komplex hatóanyag-tartalmú növénykondicionáló termékeink különböző mértékben tartalmazzák a mikro- és makroelemeket, valamint a huminsavat, fulvosavat és aminosavakat. Kelátos lombtrágyáinkkal növényspecifikusan egészíthetjük ki a fentebb említett növénykondicionáló termékeinket. Gondolok itt pl. az Organit Cinkre, melyet a kukorica és búza, vagy az Organit Bórra, melyet a termesztett olajosnövényeink kezelésére ajánlunk.

A termékeinkben a tápelemek a legmodernebb EDDHSA kelátkötésben találhatóak meg. Ezáltal is megkönnyítik a tápelemek felvételét és hasznosulását.

Amint említettem, növénykondicionáló termékeink alapja a huminsav. Szerepe nélkülözhetetlen a növény tápanyag-gazdálkodásában, a mikro- és makroelemek felvételében, felszívódásában. Oxigénszállító hatásuk a növény egész anyagcseréjét segíti. Lombtrágya formájában a fulvosavak például maradéktalanul képesek bármilyen PH-érték mellett felszívódni.

termékek

Növényspecifikus javaslatok!

Növénykondicionáló termékeinkkel a teljes tenyészidőszakban pótolhatjuk a növényeink számára a tápanyagokat, kollégáink segítenek a technológiai ajánlás kidolgozásában, valamint a növényinedv-analízis szolgáltatásunkat elvégezve és annak eredményét kielemezve növényspecifikusan tudjuk a gazdálkodók számára a javaslatainkat elkészíteni.

Természetesen egy-egy termékünk több növénykultúrában is alkalmazható, akár egyfajta növénykondicionálóval is megoldható a gazdaságban található összes növénykultúra kezelése.

NPK komplex termékeink az Organit Kondi, illetve a Zöldpajzs, PK-t túlsúlyban tartalmazó termékünk a Biopajzs, illetve az Organit PK, valamint magas huminsav-tartalommal rendelkező termékeink a HumicQuattro és a Humic Alpha.

Hornich Ilona
Növényorvos – Alphaplant
Kapcsolat: www.alphaplant.hu