fbpx

A brazil baromfi lehet az orosz háború győztese Európában

Írta: Kohout Zoltán - 2022 március 28.

Nemcsak saját gazdaságát és Ukrajnát teszi tönkre az oroszok háborúja, de az európai baromfiágazatot is súlyos kihívás elé állítja.

brazil baromfi

Orosz fizetésképtelenség, európai áruhiány, brazil esély

Az Ukrajna elleni pusztító orosz megszállás a gabona és a műtrágya árának növekedését eredményezte a brazil baromfiágazatban is. Ennek ellenére a brazil állatifehérje-szövetség (ABPA) most nevető harmadikként emelkedhet fel a két nagy európai baromfi-kibocsátó kiesésével. Ukrajna és az oroszok a globális baromfihús-kereskedelem 5 százalékát adták eddig, amiből 3,3 volt az ukránoké. Ha ez a kibocsátás most visszaesik – ami sajnos nagyon is közvetlen fenyegetés –, az komoly élelmiszerellátási problémákat okoz. A brazil ágazat viszont iszonyú tempóban izmosodik: a baromfiexport értéke bő 25 százalékkal(!) nőtt tavaly a 2020-ashoz mérten, miközben a mennyiség majdnem 10 százalékkal.

A brazilok egyébként azért is kényszerülnek az EU piacaira, mert az orosz várhatóan fizetésképtelenné válnak (pedig már majdnem az önellátás szintjén voltak). Az orosz fizetőképesség egyébként már a háború első napjaiban összeomlott: a szakmai sajtó értesülései szerint az akkori exportszállítmánynak máig csak a 40 százalékát fizették ki…

Gyorsan pótolná Brazília a hiányosságokat

A brazil szakszövetség vezetése máris sietett bejelenteni, hogy „a brazil ipar készen áll a hiányosságok pótlására és a nemzetek élelmezésbiztonságának támogatására az Oroszországból és Ukrajnából származó csirke- és sertéshúsexport felfüggesztése vagy csökkenése miatt”. Az ABPA ezzel azokra a súlyos aggályokra, tiltásokra utalt, amiket az EU 2018 óta fenntart a világ legnagyobb baromfiexportőrének számító Brazíliával szemben. A brazilok szerepvállalását az is erősíti, hogy az oroszok miatt önmagukon túl az ukrán gabonatermesztés is fenyegetetté válik – márpedig búzában e két állam adja a globális búzaexport szűk harmadát, a kukoricának szűk ötödét. Ami már nemcsak a humánélelmezést, hanem a takarmányalapanyag-előállítást is érinti.

A britek nagyon aggódnak

Hogy az élelmiszer-ellátási gondok mennyire komolyak lehetnek, arra többek közt az Egyesült Királyság legnagyobb baromfigyártó vállalatának főnöke irányította a figyelmet nemrég. Ronald Kers, a 2 Sisters Food Group vezérigazgatója szerint a brit élelmezésbiztonság összeomolhat az Ukrajnában zajló háború okozta potenciális hiperinfláció miatt. A pénzromlás mértéke akkora lehet, mint a 70-es évekbeli olajválság idején: akár 15 százalékos. A csirketermelés ráfordítási költségei – amelynek legnagyobb összetevője a takarmány – a tanyasi árak 50 százalékos emelkedéséhez vezettek egy év alatt.