fbpx

Meghosszabbítják a gabonakivitelre vonatkozó szabályzást

Írta: Barna Ferenc - 2022 május 02.

A kormány két hónappal meghosszabbítja a gabona- olajos- és fehérjenövény kiviteli bejelentési kötelezettséget – jelentette be Nagy István agrárminiszter. Az intézkedés célja a lakossági élelmiszerigényének és az állattenyésztők takarmányellátásának biztosítása.

gabona
Továbbra is bejelentési kötelezettség áll fenn a gabona- olajos- és fehérjenövény exportjával kapcsolatban (Fotó: Horizont Média/Barna Ferenc)

Eddig sikerült elkerülni a hazai kivitel megugrását

A korábban bevezetett gabona- olajos- és fehérjenövény kiviteli bejelentési kötelezettség sikeresnek minősíthető, az intézkedés elérte célját. A rendkívüli világpiaci kereslet ellenére sikerült elkerülni a hazai kivitel megugrását, így a belső ellátást sikerült megvédeni.

Nagy István kifejtette, az orosz-ukrán konfliktus továbbra is komoly bizonytalanságot hordoz a mezőgazdasági termények világpiacán, a hazai árumozgások szoros nyomon-követése ezért továbbra is szükséges.

Maradjon itthon megfelelő mennyiségű termény

Kontrollra van szükség ahhoz, hogy az élelmiszer- és a takarmányipar számára megfelelő mennyiségű termény álljon rendelkezésre. Ennek megfelelően a kormány két hónappal – július közepéig – meghosszabbította az intézkedést.

„Ha úgy ítéljük meg, hogy a készletet védeni kell, az állam élni fog elővásárlási jogával” – hangsúlyozta a tárcavezető.

Forrás: AM/Sajtóközlemény

Összeállította: Barna Ferenc